Wonderlijk levensverhaal van bluesicoon Seasick Steve blijkt helemaal verzonnen

Wonderlijk levensverhaal van bluesicoon Seasick Steve blijkt helemaal verzonnen

Foto: Inge Kinnet

Een zwerver die dankzij de muziek gered werd van een triest levenseinde in de goot. Dat was het beeld dat de wereld had van het Amerikaanse bluesicoon Seasick Steve. Maar het klopt niet, heeft de Britse auteur Matthew Wright ontdekt. “Zelfs zijn naam en geboortedatum kloppen niet”, zegt Wright in De Morgen.

Voor wie hem niet kent: Seasick Steve is een icoon in de muziekwereld, een bluesgitarist met een verhaal. In honderden interviews vertelde hij al wat hij in zijn hit I Started Out With Nothing zong: hoe hij een moeilijke jeugd had en heel zijn leven heeft moeten vechten om rond te komen en te kunnen leven.

Arme zwerver

Het bluesicoon vluchtte naar eigen zeggen op zijn veertiende voor zijn vader, leefde jarenlang op straat en zwierf heel Amerika rond, met de ene goederentrein na de andere. Hij trouwde, kreeg wat kinderen en nam enkele slechtbetaalde jobs aan om het hoofd boven water te houden.

Hij werd gered door de muziek, sinds hij in 2006 in het programma van Jools Holland op BBC mocht komen spelen. Plots had hij miljoenen fans die zijn platen kochten en hem in één klap een ster maakten.

Ontmaskerd

De Amerikaan heeft een negende album uit en het leek het platenlabel fijn om daar een biografie bij uit te brengen. De Britse auteur Matthew Wright werd gecontacteerd en die ontdekte dat het verhaal van de bluesmuzikant niet echt correct is. Meer zelfs: hij was helemaal niet de zwerver die hij beweert te zijn geweest en loog zelfs over zijn eigen naam en geboortedatum.

“Ik ben begonnen bij de basics”, vertelde de auteur aan De Morgen. “Geboortedatum, naam, woonplaatsen, werkgevers... het soort dingen dat je normaal gezien snel bij elkaar krijgt.” Maar in het geval van Seasick Steve bleken ze dus allemaal niet te kloppen. Hij heet Steven Leach en niet Steven Gene Wold, hij werd in 1951 geboren en niet in 1941 en had meer jobs - en niet eens zo’n slechtbetaalde - dan hij zelf beweerde.

Geen tijd

De muzikant beweerde steeds dat hij nauwelijks tijd had om gitaar te spelen in zijn moeilijke leven. “Ik vond het altijd al moeilijk te geloven dat een artiest als Steve zijn hele leven lang enkel bij wijze van hobby muziek had gemaakt”, vertelt Wright. “Iemand die enkel tussen de slechte jobs en het opvoeden van zijn kinderen door aan gitaar spelen toekomt, haalt nooit dat niveau.”

Maar waarom werd Seasick Steve dan nooit ontmaskerd? “Omdat het zo’n mooi verhaal is. Britten zijn gek op die rauwe, Amerikaanse charme die Seasick Steve uitstraalt. Het ging erin als zoete koek. Niemand is in zijn leven gaan graven. Logisch ook, voor een krantenartikel of een stuk in een magazine heb je genoeg aan de versie die Steve zelf vertelt. Maar ik moest een boek schrijven, dan moet je wel wat verder kijken.”

“Het imago van de zanger krijgt nu wel een ferme knauw”, beseft Wright. “Ik kan me inbeelden dat veel van zijn fans zich nu bedrogen voelen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees