“Honderd vrouwen uit Antwerpen zwoeren trouw aan ISIS”

“Honderd vrouwen uit Antwerpen zwoeren trouw aan ISIS”

Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

“In Antwerpen wonen honderden moslima’s die Islamitische Staat (ISIS) steunen, en trouw hebben gezworen aan de leider Abu Bakr Al-Baghdadi”. Dat zegt een jonge Antwerpse moslima, die vroeger lid was van Sharia4Belgium en zwaar geradicaliseerd raakte. Ze stond op het punt om zelf naar Syrië te trekken, tot de aanslagen van Parijs haar ruw wakker schudden. Met een boek wil ze andere vrouwen waarschuwen voor het kwaad dat haar drie jaar lang meesleurde.

Ze is moeder van twee jonge kinderen en ze noemt zichzelf Intisar, al heet ze niet echt zo. De Marokkaanse vrouw wil niet dat we haar echte naam kennen, want op haar ouders, broers en zussen na weet ­niemand dat ze een boek heeft geschreven. Ook haar echt­genoot niet.

Drie jaar lang was ze een ­extreem-gelovige moslima die met vriendinnen urenlang op YouTube naar video’s uit Syrië zocht, en die de foto van Osama bin Laden naast haar bed had hangen.

Nochtans werd ze in Ant­werpen geboren in een open familie, zo zegt ze zelf. Van haar ouders moest ze de hoofddoek niet dragen. Maar ze deed het wel, aanvankelijk als steun voor de Palestijnse zaak.“Toen het hoofddoekenverbod kwam, was het alsof mijn identiteit werd afgepakt.”

“Honderden meisjes steunen ISIS”

Tussen haar 600 Facebook-vriendinnen ziet ze honderden jonge meisjes die nog steeds in de ban zijn. “Ze steunen ISIS. Ze hebben de eed van trouw ­gezworen aan ISIS-kalief Abu Bakr Al-Baghdadi. De mannen die ISIS steunen, zullen met nog veel meer zijn. Alles wat ISIS doet, keuren ze goed. Dat gebeurt vooral in hun hoofd. Slechts enkelen hebben de ­intentie om te vertrekken.”

“Mijn verlossing van het kwaad”, door Intisar Umm Mansur en Montasser AlDe’Emeh. Lannoo, 160 blz.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees