Wilmots duwt De Bruyne naar rechts en geeft Hazard vrij spel

“Ik weet niet waarom er zo over die plaats van ­Kevin wordt gediscussieerd”, zei Wilmots op de persconferentie. Foto: AFP

De bondscoach is niet van zijn stuk te brengen. Ex-bondscoaches roepen Marc Wilmots op om Kevin De Bruyne centraal op het middenveld te laten staan, maar het wordt tegen Italië een plaats aan de rechterkant. Eden Hazard mag in balbezit doen wat hij wil.

“De Bruyne speelde een goede tweede helft op die rechtse kant tegen Noorwegen”, aldus Wilmots. “Diepgang, snelheid, diagonale passen, meer ruimte, acties één tegen één… Hoeveel assists heeft hij van de rechterkant al gegeven? Ik weet niet waarom er zo over die plaats van ­Kevin wordt gediscussieerd. Voor de ploeg moet je overal kunnen spelen. Dat zal Kevin ook doen.”

Dat klopt. De Bruyne heeft geen zin in polemieken en zal doen wat de bondscoach hem opdraagt. Hoewel hij ook wel beseft dat dit niet altijd in zijn voordeel is. Er is na de verklaringen van Eden Hazard – “Ik heb zelf bepaald om van positie te wisselen” – een indruk ontstaan dat de trukendoos van Chelsea dan wel mag ­kiezen waar hij speelt. ­Wilmots maakte één en ander duidelijk. Met als verrassing: hij ziet Dries Mertens, voor ons het prototype van de flankspeler, ook centraal op het middenveld spelen.

“De Bruyne ging op de rechterkant spelen. Dries Mertens moest in de tweede helft ­tegen de Noren achter de spitsen spelen, dat kan hij ook. Het klopt dat Eden ook centraal kwam spelen. Hij nam zijn verantwoordelijkheid bij 1-2. Dat is persoonlijkheid, dat is ook wat ik hem heb ­gevraagd. Hij nam het initiatief in een moeilijk moment voor de ploeg. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Hij moet daarvoor niet met mij overleggen. Dat is de ploeg helpen.”

“Het is de bedoeling dat dit nog meer gebeurt, dat we de tegenstander nog meer verrassen zodat ze telkens een ander type speler tegenover zich krijgen. Als we in balbezit zijn, mogen de aanvallers doen wat ze willen. Hazard zal dus niet altijd centraal spelen. Eén minpuntje: de omschakeling in balverlies is nog te langzaam, want dan moeten die spelers ook hun verdedigende taak doen. Het is niet altijd zo dat onze aanvallers bij een tegenaanval hun verdedigend werk doen. Ze zijn dat niet gewoon van bij hun club.”

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1