Let op voor mails over goedkope Ray-Ban-brillen!

Let op voor mails over goedkope Ray-Ban-brillen!

Foto: AFP

Ray-Ban oplichterij wordt nu ook via email verspreid. Tijdens de laatste maanden hebben de vorsers bij beveiligingssoftwareontwikkelaar ESET tienduizenden dergelijke mails gedetecteerd. Door de mails als aanvalsmiddel te gebruiken, hebben de criminelen ook hun geografisch werkterrein flink uitgebreid. De valse winkels voor zonnebrillen richten hun pijlen immers op specifieke landen waarvan ze de valuta’s gebruiken.

De spam filters van ESET ontdekten een golf van spam mails die de gebruikers van internet aanzetten om luxe producten te kopen, doorgaans Ray-Ban-zonnebrillen. De valse sites waar deze spotgoedkope imitaties worden aangeboden, gebruiken geen versleuteling en kunnen zo de informatie van de betaalkaarten van hun slachtoffers stelen. In het verleden waarschuwde ESET dat deze oplichterij vooral op Facebook gericht was. “Zij die de gegevens van hun betaalkaart aan deze valse sites overmaken, brengen hun centen in gevaar,” zegt Lukáš Štefanko, Malware Researcher bij ESET. Door de mails als aanvalsvectoren te gebruiken, vergroot het aantal potentiële slachtoffers aanzienlijk. Tijdens de laatste maanden hebben de vorsers bij ESET tienduizenden dergelijke mails gedetecteerd.

“De internetgebruikers mogen hun veiligheidsinstincten niet verliezen als ze op zoek gaan naar goede zaken, af het nu om zonnebrillen gaat of andere producten. De informatie op de betaalkaarten openen uw portefeuille, denk er dus over na vooraleer u die gaat doorgeven op sites met een verdacht adres, spotgoedkope producten of waarvan de communicatiekanalen niet beveiligd zijn,” raadt Lukáš Štefanko aan.

Drie tips

Aanbevelingen van ESET: Krijgt u een verdachte mail van een onbekende persoon die producten tegen discountprijzen verkoopt: open geen URL, download ook geen attachments en meldt dit als spam. Bent u op het punt de gegevens van uw betaalkaart in te toetsen: ga dan na of de site betrouwbaar is et of die versleuteling gebruikt (de adresbalk moet “https” zijn en niet “http”). In elk geval: volg de basisregels voor een veilig online gedrag op internet; uw systeem moet up-to-date zijn en moet een beveiligingsoplossing van goede kwaliteit gebruiken of, in geval van argwaan, maak dan gebruik van een gratis tool om uw computer te scannen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees