Food

GETEST. Welke salami zonder look is het lekkerst?

GETEST. Welke salami zonder look is het lekkerst?

Foto: WDK

Niks alledaagser dan een sneetje salami tussen de boterham. Chef Stijn Bauwensvan Bistro De Kruidenmolen in Klemskerke proefde “gewone” salami zonder look. Naast deze drie merken, proefden de heren ook nog salami van 365, Colruyt, Delifin, AH, Everyday, Boni Select en Saint Alby. Hun verdict? Dat lees je op zaterdag 11 juni in Check!, de consumentenbijlage van Het Nieuwsblad.

Delhaize
Op het etiket
: Varkensvlees, varkensvet, zout, melkeiwitten, dextrose. Voor 100 g product is gebruikgemaakt van 114 g varkensvlees.
Gewicht: 150 g.
Prijs: 1,99 euro (13,2 euro/kg).
Gekocht bij: Delhaize.
Beoordeling: “Goede vlees-vetverhouding. Kleur en geur zijn normaal. Eerst wat smakeloos, maar dan valt het wel mee. Licht pikant van smaak. Goed.”
7,5/10

Carrefour
Op het etiket: Gerookt op beukenhout. Varkensvlees, varkensvet, rundvlees, zout, glucosestroop. Voor 100 g product wordt 110 g varkens- en rundvlees gebruikt.
Gewicht: 150 g.
Prijs: 2,49 euro (16,6 euro/kg).
Gekocht bij: Carrefour.
Beoordeling: “Fijn gemalen. Zeker genoeg vet. Minder felle rode salamikleur. Ruikt zoals het moet. Weinig beet, wat papperig in de mond. Gewone standaardsalami.”
6,5/10

Herta
Op het etiket: Varkensvlees, rundvlees, zout, dextrose, kaliumchloride. 100 g product uit 121 g varkens- en rundvlees.
Gewicht: 100 g.
Prijs: 3,60 euro (36 euro/kg).
Gekocht bij: Carrefour (ook elders te koop).
Beoordeling: “Grove structuur. Sneetjes hebben een kleinere diameter. Tussen de brokjes vlees zitten ook stukjes kruiding. De smaak is duidelijk anders dan die van standaardsalami. Er is een ander soort kruiding gebruikt. Geen uitgesproken salamismaak.”
5,5/10

GETEST. Welke salami zonder look is het lekkerst?
Foto: WDK

ZO DEDEN WE DE TEST

De selectie
We kochten veertien salami’s zonder look, in sneetjes en verpakt, in de koeling van de supermarkt. De vermelde prijzen zijn de prijzen op het moment van de aankoop.

De methode
We haalden alle salami’s uit de verpakking en lieten ze even “ademen” om ze op kamertemperatuur te brengen. Het proeven gebeurde blind. Water en brood neutraliseerden tussenin de smaakpapillen.

Het resultaat
Als beste kwam de Colruyt Salami Zonder Look (8/10) uit de bus.

De prijs
De prijs van salami zonder look varieert van 5,86 euro/kg (Everyday Salami Zonder Look /Colruyt) voor de goedkoopste tot 36 euro/kg (Herta/Carrefour) voor de duurste.

De locatieBistro De Kruidenmolen, Dorpstraat 1, Klemskerke, www.kruidenmolen.be

Corrigeer