Uitbaatster stort in nadat ze standplaats verliest aan hoogste bieder

Frituuroorlog maakt slachtoffers: uitbaatster stort in en moet naar ziekenhuis

© fvv

© fvv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In Gent werden gisteren de zestien standplaatsen van frietkoten geveild via de nieuwe regeling. Tot vorig jaar hadden de standhouders een streepje voor bij het bieden, nu gingen de hoogste bieders onverbiddelijk met de standplaatsen lopen. Een van de frituristen, die na 25 jaar haar standplaats moest afgeven, ging door het lint en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Cédric Maes

Dagenlang woedde hij in alle hevigheid, de Gentse frituuroorlog. De frituristen konden maar moeilijk de nieuwe regels van het stadsbestuur verkroppen. Volgens die nieuwe regels gaat de hoogste bieder na de biedingsdag onverbiddelijk lopen met de licentie om een frituur te houden op een openbare plaats. Tot vorig jaar konden de huidige standhouders na die biedingsdag nog naar hun bank stappen, extra krediet losweken en alsnog hun licentie behouden als ze vijf procent boven het hoogste bod gingen.

Om hun ongenoegen daarover duidelijk te maken, kapten de frituristen dinsdag anderhalf ton frieten op de trappen en in de inkomhal van het stadhuis. Maar gisteren konden ze niet anders dan verzamelen in een deurwaarderskantoor, om daar online te bieden op hun eigen plaats.

14.500 euro per jaar

Die eerste echte openbare bieding op de zestien standplaatsen voor frietkoten kwam na vier uur tot een einde. En de oorlog maakte slachtoffers. Al bij het begin van de veiling ging de standplaats van De Fritoloog, normaal goed voor 3.750 euro per jaar, nu voor 14.500 euro per jaar onder de hamer. Uitbaatster Sabrina Demedts zag haar plaats na 25 jaar weggekaapt en ging door het lint.

Ze begon te roepen en tieren in de zaal en moest door enkele agenten in burger en collega’s naar buiten gebracht worden. Een tweede politiepatrouille en een ambulance werden opgeroepen om de gemoederen te bedaren. “Zoeteke, ze zijn ons aan het dooddoen”, klonk het toen ze huilend in de armen van haar echtgenoot viel. Eerder hadden ze verklaard dat ze met hun gezin op straat zouden belanden als iemand hoger zou bieden. Een ambulance moest Demedts wegbrengen naar het UZ Gent om tot rust te komen.

Dat de prijzen voor frietkotconcessies zo de pan uitswingen, is mogelijk te wijten aan de grote ruchtbaarheid die gegeven werd aan het wijzigen van de regels. “We hebben bijna allemaal het dubbele moeten bieden”, zeggen de frituristen die hun standplaats wél konden behouden. Toch zijn ze tevreden. “Het waren emotioneel en mentaal zware dagen, maar we hebben onze stek tenminste nog. Of de frieten duurder worden, weten we nog niet.”

Dinsdagavond voerden de frituristen nog actie tegen de nieuwe manier waarop de standplaatsen toegekend worden. Ze gooiden emmers vol rauwe friet uit op de trappen van het Gentse stadhuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie