Muggenplaag op komst: zo jaagt u vervelende insecten weg

Nu de zondvloed achter de rug is, wacht ons al een nieuwe beproeving: een heuse muggenplaag. “Stilstaand water in combinatie met zachte temperaturen zijn ideaal voor muggen om eitjes te leggen”, zegt entomoloog Patrick Grootaert. Toch zijn er tegenwoordig middeltjes genoeg om deze vervelende beestjes te bestrijden.

tg

Niet je bloedgroep, zoals wel eens wordt beweerd, bepaalt of je ‘succes’ hebt bij de muggen of niet, wel je lichaamsgeur. Als je partner in de ogen van de muggen aantrekkelijker ruikt dan jij, heb je al een uitstekend antimuggenmiddel in huis.

Je kan die aantrekkelijke geur voor muggen helaas niet maskeren met douchegel, bodylotion of parfum. De geur wordt namelijk grotendeels geproduceerd en uitgescheiden door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën zitten. Ook melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren zijn bepalend voor hoe muggen jouw lichaams- en vooraj je zweetgeur waarnemen. Toch dient daar in een adem te worden bij verteld, dat muggen niet altijd even kieskeurig zijn. Wees daarom voorbereid!

Leg geen vijvertje aan naast uw terras

Elke plek met stilstaand water is geschikt om muggenlarven te laten ontwikkelen. Wie een vijvertje aanlegt in de tuin, doet dat dus best niet te dicht bij het terras. Ligt hij er al, zet er dan vissen in. Die lusten wel verse muggenlarven.

Planten en kruiden

Ook de beplanting in je tuin bepaalt mee of je ’s avonds rustig op het terras kan zitten met een goed boek en een glas wijn. Sommige kruiden zoals verse rozemarijn jagen muggen weg. Ook bepaalde bloemen en planten zoals kattenkruid en lavendel werken. Onder een notenboom heb je ook minder last van muggen.

Houd muggen buiten

Laat u ’s zomers de deuren of ramen openstaan, zorg dan voor horrengaas. Let wel, het kleinste spleetje is voldoende voor de vervelende beestjes om binnen te geraken. Apparaatjes met (ultra)geluid zijn waardeloos. Citronellakaarsen worden veel gebruikt op zomeravonden om ongestoord te kunnen genieten. Toch is het zeker geen wondermiddel.

Bedek je lichaam

Hoe meer bloot, hoe meer kansen voor de muggen om je te steken. Hou het lichaam dus zoveel mogelijk bedekt. Indien de stof van je kledij te dun is, kunnen de muggen er gemakkelijk doorheen steken. Er bestaan wel middeltjes om je kledij de impregneren met muggenmelk. In gespecialiseerde winkels verkopen ze kledij die licht is en toch bestand tegen muggen en andere vervelende insecten.

Muskietennet

In tropische landen waar ziekteverwekkende muggen voorkomen, moet je altijd slapen onder een muskietennet, klinkt het bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Voor wie veel last heeft van muggen is dat ook bij ons een oplossing. Stop de randen van het muskietennet diep genoeg onder de matras en maak het net in de hoogte vast aan steunen op de 4 hoeken van het bed of hang het met een touw aan vier punten op. Het net moet geregeld gecontroleerd worden op gaten. Het muggennet kan best geïmpregneerd worden met een insecticide zoals permethrine of deltamethrine.

Draag geen nachtcrème

Muggen worden aangetrokken door warme, zweet en zoete geurtjes. Smeer dus geen nachtcrème op in de zomer en was parfumgeurtjes weg voor u gaat slapen

Muggenmelk

Er zijn tal van muggenproducten op de markt. Koop best een spray of lotion bij de apotheek. Laat u adviseren en volg de gebruiksaanwijzingen. Meermaals per dag spuiten of inwrijven is noodzakelijk wil je niet vol jeukende bobbels staan.

UV-lamp

Een insectenlamp maakt gebruik van UV-licht om allerlei insecten aan te trekken en elektrocuteert ze van zodra ze tegen het rooster komen. Een milieuvriendelijke en onschadelijke oplossing die goed werk.

Insecticide: doeltreffend maar ongezond

Insecticides werken gegarandeerd tegen muggen. Je spuit een beetje in de richting van een mug en ze is morsdood. Omdat muggengif ook giftig kan zijn voor mensen, is het geenszins ideaal te noemen en kun je het bovendien maar beter niet binnenshuis gebruiken. Bovendien heb je niks aan een spuitbus als je ligt te slapen.

Muggenstekker

Toestel bestaat uit een verdamper en een flesje muggengif. Werkt op elektriciteit en geeft tijdens je slaap een lichte dosis muggengif af. Werkt goed. Maar het nadeel is dat het ongezond is. Dus best te mijden

Vliegenmeppers of -vangers

Met de oude bekende vliegenmepper geeft u muggen weinig kans. Met de elektronische versie hoeft u zelfs niet meer te slaan. De mug of ander insect vliegt tegen de ijzerdraad en wordt geëlektrocuteerd !

Ui naast je bed

Daarnaast bestaan er nog allerlei middeltjes die onze grootouders gebruikten. Het ene werkt al beter dan het andere. Wat helpt is een ui naast je bed leggen. Het ruikt misschien niet superfris, maar het houdt de muggen wel uit je buurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen