Food

"Dieetrepen en maaltijdshakes bevatten te veel suiker"

"Dieetrepen en maaltijdshakes bevatten te veel suiker"

Foto: Shutterstock

Volgens de Nederlandse Consumentenbond bevatten heel wat repen en shakes die dienen ter vervanging van een maaltijd te veel suiker. In één drinkmaaltijd zat zelfs evenveel suiker als in een blikje cola. "Gezond afvallen doe je er niet mee", klinkt het.

Maaltijdvervangers allerhande zoals repen en de shakes worden aangeprezen om je sneller te doen afvallen, maar volgens de Consumentenbond - de tegenhanger van onze Test-Aankoop - is daar maar weinig van aan. Het zijn volgens hen geen uitgebalanceerde maaltijden want ze bevatten amper broodnodige eiwitten en vezels, maar net wel vaak veel suiker. Tot die opvallende ontdekking kwamen ze nadat ze de verpakkingen en de samenstelling van heel wat van dergelijke producten hadden bestudeerd. 

Zo bleek een drinkmaaltijd van Weight Care (330 ml) meer suiker dan een glas cola te bevatten. En twee Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (gelijk aan een maaltijd) bevatten meer suiker dan één Snickers. Van 31 maaltijdvervangers die de Consumentenbond in een lab liet onderzoeken, scoorden 23 lager dan een 6 voor de samenstelling. In een shake van Cambridge 500 zat nog geen gram vezel per maaltijd en dat terwijl de aanbevolen hoeveelheid 30 gram per dag is. Dat is op zich niet problematisch als je nog heel wat andere dingen eet, maar wel als je meerdere maaltijden zo gaat vervangen. Slechts 7 maaltijdvervangers bevatten bovendien voldoende eiwit, zowat 20 gram per maaltijd.

Volgens de Consumentenbond kan je op die manier wel afvallen, alleen is het maar de vraag of je dat dan op een gezonde manier doet. Ze raden ook aan om niet alle maaltijden te gaan vervangen, maar bijvoorbeeld 's middags wel en dan 's avonds normaal eten zodat je toch voldoende stoffen binnenkrijgt. 

 

Corrigeer