Food

GETEST. Kan je slagroom maken in een confituurpot?

Het is de tijd van de aardbeien. En wat is er lekkerder dan een schaaltje van de glanzende, rode schijnvruchten met een flinke toef licht gesuikerde slagroom? Maar om de room van vloeibare naar vaste toestand te laten overgaan is een werktuiglijke handeling nodig. Makkelijkst is de mixer erin zetten – dat vergt geen spierkracht – maar met een garde en enige spierkracht lukt het ook wel. Maar wat als plots geen van beide werktuigen voorhanden is – in een karig uitgerust vakantiehuisje bijvoorbeeld?

Geen paniek, verzekeren ons de reddende engelen van het internet. Men neme een glazen bokaaltje met schroefdeksel – genre confituurpot, vult het tot de helft met room, voegt suiker naar wens toe en ... schudden maar. Heen en weer, op en neer, maakt niet uit. Zo gezegd, zo gedaan. Met dien verstande dat “zo gedaan” geen synoniem is van “in een wip gedaan”. Want na een minuut of zo driftig shaken klotst de room er nog altijd hoorbaar op los, teken dat de vaste toestand nog lang niet is bereikt. Maar opgeven staat niet in ons culinair woordenboek en dus blijven we driftig schudden.

En zie, goed anderhalve minuut later, als zich in onze arm de eerste verschijnselen  van kramp aankondigen, verstomt het geluid in het potje. Deksel eraf en ... bingo! We mogen ons bokaaltje gerust op zijn kop zetten, want de romige inhoud is zo stijf als wat.
Conclusie: room kan je net zo goed schudden als slaan of kloppen.

Corrigeer