Opgelet! Agressieve brulkikker op weg naar Limburg

Opgelet! Agressieve brulkikker op weg naar Limburg

Onderzoekster Sarah Descamps heeft een vrouwelijke en een mannelijke stierkikker vast. Foto: rr

Herentals / Turnhout / Mol / Geel / Ham / Dessel -

Een Kempens leger stierkikkers maakt zich op om Limburg binnen te vallen. Volgens kikkeronderzoekers is de invasie van de geduchte brulkikker slechts een kwestie van tijd. De eerste groene verkenners staken afgelopen seizoen het kanaal Dessel-Kwaadmechelen over.

“De Amerikaanse stierkikker – of brulkikker in de volksmond – is al langer een plaag in de Kempen. Vooral in het gebied van de Grote Nete duikt hij overal op”, weet Sarah Descamps. De onderzoekster en haar team verbonden aan Hogeschool PXL volgen de kwakende beestjes op de voet.

“We implanteerden zenders bij een aantal kikkers. Zo ontdekten we dat volwassen exemplaren per week 800 meter afleggen. De eerste stierkikkers staken ondertussen het kanaal Dessel-Kwaadmechelen over. Limburg mag een invasie verwachten.”

Het brullende beestje is van de agressieve soort. “De stierkikker vreet alles op wat hij tegenkomt. Inheemse kikkers, salamanders, vissen en zelfs zijn eigen dikkoppen. Anderzijds heeft hij hier geen natuurlijke vijanden zoals de bijtschildpad, de zeearend of de kaaiman. Reigers vangen brulkikkers, maar spuwen ze uit omdat ze slecht smaken.”

Corrigeer

NIEUWS