“Agent boeide me en probeerde mijn oog uit te trekken”

© Jorge Dirkx

© JORGE DIRKX

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De 22-jarige Abdelilah Arbi en zijn vrienden zijn niet te spreken over een politieoptreden donderdagnacht, meldt Gazet van Antwerpen. De jongeman raakte gewond. Omdat zijn toestand ernstig is, werd hij vrijdagnacht in het ziekenhuis opgenomen.

Sam Reyntjens

Na het breken van de vasten trekken de jongeren van de Luchtbal tijdens de ramadan vaak naar het jeugdcentrum in de buurt. “Ze openen dat tijdens de ramadan ’s nachts zodat we niet op straat rondhangen”, vertelt een van hen. Ook donderdagnacht stond een tiental jongeren aan het jeugdcentrum. “Plots begon iedereen te lopen”, vertelt Abdelilah ‘Abdel’ Arbi (22). “Ik wist niet wat er gebeurde en liep gewoon mee.”

Het weglopen was een gevolg van de aankomst van heel wat politiewagens. “Onze mensen waren opgeroepen voor een vechtpartij met wapens”, zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. “Bij hun aankomst stoof iedereen alle kanten uit. Na een achtervolging zijn zes personen opgepakt. Zij mochten later opnieuw beschikken. Tijdens de arrestatie zijn langs beide kanten enkele mensen gewond geraakt door valpartijen.” De politie vond geen wapens.

“Hij wilde mijn oog”

Een van de gewonden was Abdel. “Ik werd getackeld en moest van de agent mijn handen op mijn rug houden”, vertelt hij. “Dat deed ik ook. Ik werd geboeid en toen begon die agent op mijn hoofd te slaan.”

Abdel heeft een aangeboren syndroom waardoor zijn ogen enigszins uitpuilen. “De agent stak zijn vingers in mijn oog en probeerde het eruit te trekken”, zegt Abdel. “Hij dreigde een kogel door mijn kop te schieten en zette mij op mijn knieën, vlak voor een politiehond.”

Na zijn vrijlating ging Abdel naar het Monicaziekenhuis waar zijn behandelende artsen werken. “Daar werd ik wel normaal behandeld. Na de scan bleek dat ik een breuk in mijn oogkas heb.”

“Ik vraag mij vooral af waarom dat moest. Ik deed wat ze vroegen”, zucht Abdel. Dat hij misschien beter niet was gaan lopen? “Ik deed gewoon mee, uit reflex”, zegt hij. “Terwijl ik aan het lopen was vroeg ik mij al af waarom ik dat eigenlijk deed.”

Abdel en zijn familie zitten maandag samen met hun advocaat. Ze willen klacht indienen naar aanleiding van het politieoptreden. “Als iemand klacht wil indienen kan dat uiteraard”, zegt De Vries.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen