Nieuw conclusie in studie naar ’s werelds oudste ‘computer’

‘Computer’ van 2.000 jaar oud voorspelde de toekomst

Een replica van het Mechanisme van Antikythera, ook wel ’s werelds oudste computer genoemd. Foto: REUTERS

De oude Grieken gebruikten het Mechanisme van Antikythera, ook wel ’s werelds oudste computer genoemd, niet alleen om bewegingen van de zon, de maan en de planeten vast te leggen, maar ook om de toekomst te voorspellen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Cardiff (Wales).

Het Mechanisme van Antikythera dateert van ongeveer 60 voor Christus. Het gaat om een apparaat met 29 bronzen tandwielen, dat werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren. Het toestel werd gevonden in 1901, toen een oud scheepswrak naar boven gehaald werd in de buurt van het Griekse eiland Antikythera.

Terwijl onderzoekers zich aanvankelijk vooral hadden gericht op de interne werking van het mechanisme, probeert de nieuwe studie de minuscule inscripties op de buitenkant te ontcijferen. “We kunnen bevestigen dat de posities van zowel de zoon, de maan als de planeten getoond weden”, aldus hoofdonderzoeker Mike Edmunds.

Maar bij hun creatie van de “spiegel van de hemel” hebben de oude Grieken zich mogelijk ook op iets minder “wetenschappelijk” terrein begeven, aldus Edmunds. “Het voorspellen van de toekomst.”

“Het lijkt erop dat het toestel ook de kleur van de volgende eclips kon voorspellen”, zegt de onderzoeker. “We zijn nog niet helemaal zeker hoe we dit moeten interpreteren, maar bepaalde kleuren konden mogelijk symbool staan voor goede of slechte voortekens. Als dat zo is, gaat het hier meer om een astrologisch dan astronomisch instrument. Een poging om aan de hand van de sterren de toekomst te voorspellen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees