Krabbeninvasie houdt buurt ’s nachts wakker

Buurtbewoner Stéphane Detruyer op de plek aan het sas waar de Chinese wolhandkrabben massaal aan land komen. Foto: mye

Eeklo / Maldegem -

De brandweer is al vier nachten moeten uitrukken naar het sas van Balgerhoeke om er aan de Adegemse kant een invasie van Chinese wolhandkrabben in te dijken. De beestjes bezorgen de buurtbewoners slapeloze nachten.

De Chinese wolhandkrab verzeilde een dikke honderd jaar geleden in Europese contreien nadat de beestjes mee vervoerd werden als larve in de ballasttanks van schepen uit Azië.

De soort, die een pantser van zo'n 7 centimeter kan hebben, kent hier echter geen natuurlijk vijanden waardoor ze zich ongestoord kon voortplanten. De exotische krab duikt nu op in bijna alle Europese wateren waaronder nu dus ook het Schipdonkkanaal.

Buurtbewoner Stéphane Detruyer zag ze anderhalve week voor de eerste keer. De man woont aan de Adegemse kant van het sas van Balgerhoeke. “Er liepen er hier die nacht honderden, waarschijnlijk duizenden op straat”, vertelt hij. “Door de hevige regenval waren de sluizen opengezet waardoor ze de zware stroming als een obstakel zagen die ze moesten vermijden. Ze komen namelijk van de zee waar ze gepaard hebben en keren terug naar het binnenland. De kant van Eeklo is te steil, waardoor ze massaal de talud in Adegem zijn opgetrokken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS