Overheid wil onze medische gegevens verkopen aan farmasector

© BELGA
“Overheidsgegevens van de gezondheidszorg kunnen tot interessante innovaties leiden in de farmaceutische sector”, zegt Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) in de beleidsnota die hij vandaag voorstelt in het parlement. “De vraag naar de gegevens is nu al heel groot”, zegt hij in De Morgen.
“De privacycommissie moet bekijken welke data de overheid kan delen met de private bedrijven”, zegt de opvolger van Bart Tommelein. “De uitzendsector en verzekeringsmakelaars vragen bijvoorbeeld toegang tot het rijksregister van de burgers. Ziekenfondsen hebben ook veel gegevens over hun klanten: volgen ze therapie, welke medicijnen nemen ze, hoeveel? Dat is interessant voor de farmasector.”
Volgens De Backer zullen veel patiënten bereid zijn om die informatie te delen. “Het kan de therapie verbeteren. Bijvoorbeeld door via apps op te volgen hoe trouw medicijnen genomen worden.”
De Backer wil werken met een privacypaspoort, waarmee iedereen kan zien welke gegevens over hem of haar bijgehouden worden, en met wie die worden gedeeld.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Veel gegevens zouden ook geanonimiseerd worden, verduidelijkt De Backer. “Zogenaamde big data kunnen anoniem gedeeld worden.”
“We moeten het risico op misbruik goed afdekken”, benadrukt de Staatssecretraris. “Maar we moeten ook de kansen grijpen nieuwe therapieën te ontwikkelen, medische fouten op te sporen, en gepersonaliseerde geneeskunde te versterken.” Dat verduidelijkte De Backer op Twitter en tijdens een interview op Radio 1 nadat heel wat burgers bezorgd reageerden op de mogelijke verkoop van hun gegevens.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Verkopen
De Backer zou er geen probleem mee hebben om geld te vragen voor de gegevens. “Als dat geld terugvloeit naar de patiënt, via een lagere prijs voor medicatie bijvoorbeeld, zou ik daar niets op tegen hebben. Nu is de wet op de privacy te rigide.”
Hoofdpunten
Hoe sabotagetroepen bewijzen hoe kwetsbaar Russische installaties op de Krim zijn: “Ze opereren ook in groepjes van maximum vier tot zes man”
Belg (22) wordt verdacht van gruwelmoord op Britse student in Amsterdam
Waarom het zo lang duurde om het extreemrechtse Frontnacht te annuleren
Boris Johnson ligt nog maar eens onder vuur: de lame duck gaat al voor tweede keer op twee weken op vakantie terwijl Britten kreunen onder hoge energieprijzen
Drama op strand: vrouw overleden nadat ze bewusteloos uit water werd gehaald door redders
Beenharde verdediger op het veld, seksueel roofdier naast het veld: hiervan wordt Franse profvoetballer Benjamin Mendy (27) beschuldigd
Meer nieuws
Droomhuis van Younes en Eline uit ‘Huis Gemaakt’ staat te koop “voor een correcte prijs”
Onweer verstoort metroverkeer in Parijs
Italiaanse Gardameer maakt zwaarste droogte mee in 15 jaar
17 ‘vergeten’ slachtoffers van Borealiswerf dreigen op straat te belanden: onder druk gezet door uitbuiter en bevel pand te verlaten
Internetfenomeen verkoopt 25.000 blikjes pils in vijf uur tijd: “En toen belde Delhaize”
Geen vuiltje aan de lucht, tot de sterren botsten: waarom het helemaal niet meer botert tussen Kylian Mbappé en Neymar bij PSG