Overheid wil onze medische gegevens verkopen aan farmasector

© BELGA

“Overheidsgegevens van de gezondheidszorg kunnen tot interessante innovaties leiden in de farmaceutische sector”, zegt Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) in de beleidsnota die hij vandaag voorstelt in het parlement. “De vraag naar de gegevens is nu al heel groot”, zegt hij in De Morgen.

sdv

“De privacycommissie moet bekijken welke data de overheid kan delen met de private bedrijven”, zegt de opvolger van Bart Tommelein. “De uitzendsector en verzekeringsmakelaars vragen bijvoorbeeld toegang tot het rijksregister van de burgers. Ziekenfondsen hebben ook veel gegevens over hun klanten: volgen ze therapie, welke medicijnen nemen ze, hoeveel? Dat is interessant voor de farmasector.”

Volgens De Backer zullen veel patiënten bereid zijn om die informatie te delen. “Het kan de therapie verbeteren. Bijvoorbeeld door via apps op te volgen hoe trouw medicijnen genomen worden.”

De Backer wil werken met een privacypaspoort, waarmee iedereen kan zien welke gegevens over hem of haar bijgehouden worden, en met wie die worden gedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel gegevens zouden ook geanonimiseerd worden, verduidelijkt De Backer. “Zogenaamde big data kunnen anoniem gedeeld worden.”

“We moeten het risico op misbruik goed afdekken”, benadrukt de Staatssecretraris. “Maar we moeten ook de kansen grijpen nieuwe therapieën te ontwikkelen, medische fouten op te sporen, en gepersonaliseerde geneeskunde te versterken.” Dat verduidelijkte De Backer op Twitter en tijdens een interview op Radio 1 nadat heel wat burgers bezorgd reageerden op de mogelijke verkoop van hun gegevens.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verkopen

De Backer zou er geen probleem mee hebben om geld te vragen voor de gegevens. “Als dat geld terugvloeit naar de patiënt, via een lagere prijs voor medicatie bijvoorbeeld, zou ik daar niets op tegen hebben. Nu is de wet op de privacy te rigide.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie