Deze mail kreeg de politie over mogelijke aanslagen

Deze mail kreeg de politie over mogelijke aanslagen

Foto: Photo News

Brussel - De politiezones in ons land hebben een waarschuwing gekregen voor ‘imminente’ aanslagen op het winkelcentrum City 2 in Brussel, hamburgerrestaurants en politiecommissariaten. In Brussel heeft de korpschef zijn manschappen gevraagd extra waakzaam te zijn.

De waarschuwingsmail van­wege de Terro-afdeling van de federale politie werd gisteren rondgestuurd naar alle Belgische politiezones en bevat heel concrete informatie. “Strijders zijn van Syrië naar hier onderweg”, klinkt het. “Ze zijn anderhalve week geleden vertrokken om via Turkije en Griekenland in Europa te raken. De reis gaat per boot, de strijders hebben geen paspoorten bij.”

Dit stond letterlijk in de mail die onze redactie kon inkijken:

Eenmaal in Europa zou de groep zich in tweeën splitsen. “Eén komt naar België, de andere zal naar Frankrijk gaan. Ze zouden in duo’s aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen waaronder winkelcentrum City 2, een hamburgerketen en een commissariaat. De personen zouden reeds over de nodige bewapening beschikken en de actie zou imminent zijn.” Met andere woorden: het kan elk moment gebeuren.

OCAD verhoogt dreigingsniveau niet

De politievakbonden dringen er bij het OCAD (het orgaan dat de terreurdreiging analyseert) op aan dat het dreigingsniveau opnieuw wordt verhoogd naar niveau 4, maar het OCAD gaat niet op die vraag in.

Het OCAD stelt dat het om een “niet gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau.”

Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging “ernstig, mogelijk en waarschijnlijk” is. “Maar er is geen specifieke informatie die wijst op een imminente dreiging”, zo valt te horen bij de Franstalige woordvoerder van het Crisiscentrum.

“De talrijke op het OCAD beschikbare informaties worden met de partnerdiensten geanalyseerd en gecontextualiseerd, onder meer de geloofwaardigheid wordt nagegaan. Het is op basis van zulke geanyalseerde en gecontextualiseerde inlichtingen dat het dreigingsniveau wordt bepaald. De informatie waarvan in bepaalde media sprake, is een niet gecontextualiseerde informatie en heeft dus als zodanig geen directe invloed op het actuele dreigingsniveau”, laat het OCAD nog weten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees