Anderlecht heeft nog twee topcoaches op het oog

Anderlecht heeft nog twee topcoaches op het oog

Ole Gunnar Solskjaer ligt nog onder contract bij Molde. Foto: BELGAIMAGE

Na een hele stoet afzeggingen gaf Anderlecht maandag aan nog altijd met meerdere trainers te onderhandelen. Aan de Fransman Paul Le Guen (52, ex-Lyon) werd er – zoals aangekondigd – een officieel voorstel gedaan. Maar vooraleer RSCA die piste officialiseert, probeert paars-wit eerst nog Ole Gunnar Solskjaer (43, ex-Man U) weg te halen bij het Noorse Molde.

Nog twee gereputeerde kandidaten dus. Gaat ­Anderlecht met Paul Le Guen voor een meer ­ervaren coach die het klappen van de zweep kent? Of voor Ole Gunnar Solskjaer, een energieke trainer, die hongerig is en gekend is voor zijn werk met jonge talenten?

Die laatste draagt op dit moment de voorkeur weg. Solskjaer ligt nog tot 2018 vast bij het Noorse Molde, maar Herman Van Holsbeeck weet al dat er een optie in zijn contract staat waardoor hij tegen bepaalde voorwaarden weg kan. Toen wij gisteren Solskjaer’s manager Jim Solbakken vroegen naar de interesse van Anderlecht, viel er eerst een lange stilte. Waarop Solbakken uiteindelijk zei: “Ik geef daar geen commentaar op.”

Gevormd bij Man U

In de lange reeks coaches die Anderlecht tot nu toe heeft afgetoetst, past Solskjaer nochtans niet echt in het rijtje. Als coach bewees hij zich nog niet in een grote competitie zoals Claude Puel bijvoorbeeld. Als voetballer natuurlijk des te meer. Solskjaer behaalde in zijn carrière zes titels met Manchester United en scoorde de winning goal in de ­Champions League-finale van 1999 tegen Bayern München. Hij leerde alles van Sir Alex Ferguson en kent dus het reilen en zeilen bij een topclub.

Degradatie met Cardiff

Na zijn actieve carrière nam de Noor de beloften van ­Manchester United onder zijn hoede. Talenten als Tielemans, Trezeguet of Lukebakio moet hij dus naar een hoger niveau kunnen tillen. Na Man U werd hij trainer bij het Noorse ­Molde dat hij voor het eerst in zijn bestaan naar de titel leidde, maar toen hij overstapte naar Cardiff City degradeerde hij met een onervaren team uit de Premier League en werd Solskjaer uiteindelijk ontslagen.

Molde ving hem weer op en daar draait het goed. De club eindigde eerste in zijn moeilijke Europa League-poule met Celtic, Ajax en Fenerbahçe om dan te sneuvelen tegen Sevilla. Momenteel staat het (jonge) Molde derde in Noorwegen en als ex-spits – 123 goals voor Man U en bijgenaamd The ­Baby Face Killer – predikt ­Solskjaer offensief voetbal. De grootste vraag is misschien wel of de honkvaste Solskjaer en zijn gezin nog eens een verhuis zien zitten. Eerder weigerde hij om die reden Aston Villa.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.