Jens Lehmann tegen onze man bij BBC: “Dat België nummer één kon worden, toont aan wat mis is met FIFA-ranking”

Jens Lehmann tegen onze man bij BBC: “Dat België nummer één kon worden, toont aan wat mis is met FIFA-ranking”

Jens Lehmann werd Duits en Engels kampioen, speelde de halve finale van het WK en de finale van de Champions League. Foto: BELGAIMAGE

De voormalige Duitse doelman Jens Lehmann (46), tegenwoordig actief als analist voor de BBC, vindt dat de Rode Duivels de eerste plek op de FIFA-ranking niet helemaal verdiend hebben. “Dat zij even ’s werelds nummer één zijn geweest, toont volgens mij aan wat er mis is met de wereldranking.”

Lehmann, goed voor meer dan zestig interlands bij de Duitse nationale ploeg, is tegenwoordig aan de slag als analist voor BBC. In die hoedanigheid sprak hij live op BBC Radio 5 met onze reporter ter plaatse Wim Conings over de Rode Duivels; De Duitser toonde zich erg kritisch voor de nummer één-positie op de wereldranking die onze nationale ploeg vijf maanden wist te bezetten. Nadat onze man opmerkte dat de Rode Duivels de voorbije jaren wel de resultaten, maar nog niet altijd het spel kunnen voorleggen dat verwacht wordt van het beste voetballand ter wereld, pikte de Duitser in. “Dat is precies wat ik ook vind en wat er volgens mij mis is met de FIFA-ranking. Het is waar dat de Rode Duivels de afgelopen vier jaar (de periode waarover de FIFA-ranking berekend wordt, nvdr) veel wedstrijden gewonnen hebben, maar ze kwamen ook wel steeds tegen zwakke tegenstanders uit. Zo kan je ineens terechtkomen op nummer één van de wereldranking, terwijl je nog helemaal niets bewezen hebt tegen de grote landen.”

De Rode Duivels zijn op kop van de wereldranking inmiddels voorbijgestoken door Argentinië en kamperen voorlopig op de tweede plek. Mogelijk zullen ze na hun nederlaag in de openingsmatch tegen Italië nog plaatsen moeten prijsgeven.

Lehmann spoorde de Belgen wel aan meer ambitie te tonen op Euro 2016. “Denk jij dat ze in België er wel mee zullen kunnen leven moesten de Rode Duivels de kwartfinale verliezen tegen Duitsland?”, herhaalde hij de bewering van onze man. “Dat vind ik nu precies wat er mis is met de Belgische mentaliteit: zij zijn veel te bescheiden. Met deze generatie moeten jullie veel hoger mikken.”

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1