Alderweireld: “Ik ging in de fout bij tegengoal, maar anderen konden ook beter doen”

Alderweireld: “Ik ging in de fout bij tegengoal, maar anderen konden ook beter doen”

Foto: BELGA

In een regenachtig Bordeaux verzamelde de pers zich donderdagnamiddag voor de dagelijkse babbel met enkele Rode Duivels. Vandaag waren Toby Alderweireld, Jordan Lukaku en Jan Vertonghen de uitverkorenen. Lukaku ergerde zich aan de kritiek op zijn grote broer Romelu, terwijl Alderweireld zei dat hij niet als enige in de fout ging bij de tegengoal van Giaccherini. Vertonghen had dan weer lof voor Thomas Vermaelen.

De Rode Duivels trainden donderdag om 15 uur achter gesloten deuren op het trainingscomplex Le Haillan in Bordeaux. Na de training arriveerden drie uitgeregende verdedigers in het mediacenter.

Alderweireld: “Ik ga in de fout bij de tegengoal, maar anderen hadden ook beter kunnen doen”

Toby Alderweireld praatte eerst over de wedstrijd tegen Italië. “Er mocht wel wat meer gif in onze ploeg zitten tegen Italië. Maar het is nu ook weer niet zo dat we op 80% gespeeld hebben. Wat de tegengoal betreft: dat was een miscommunicatie. Ik ging in de fout, maar er waren ook anderen die beter hadden kunnen doen. Tot wanneer ga je mee? Tot wanneer neem je je man over? Dat zijn kleine details, maar het kan aankomen op een paar meters. Dat heeft niks met zone of dit of dat te maken. Ik volgde de uitzakkende Eder. Tot waar ik had moeten volgen? Dat is een detail dat anders had kunnen zijn.”

Toch Vindt Alderweireld niet dat alles moet worden omgegooid tegen Ierland. “Het gaat om details, en sommige details kunnen nog beter.” Net als Vertonghen heeft Alderweireld ontzag voor Shane Long. “Hij is snel en sterk. Het spelsysteem van Ierland is ideaal voor hem. Het gaat lastig worden voor ons. We zijn bijna overal favoriet en moeten het spel maken. Daar moeten we dan maar mee kunnen omgaan. Gewoon gefocust zijn. Vroeger zakte België iets meer in en wachtte het op fouten van de tegestander. Nu is het omgekeerd en doen anderen het tegen ons. Ierland zal met de lange bal spelen, echt op zijn Engels. We zullen ons dus fysiek moeten wapenen en duels moeten winnen.”

In de aanval beschikt België over vier spitsen die willen spelen. Volgens Alderweireld mag dat geen probleem zijn. “Iedereen speelt bij een topclub, en is dus concurrentie gewend. Dat is normaal als je nu bij België speelt.”

“De fans waren geweldig, teleurgesteld dat we niks teruggaven”

Alderweireld wil het Belgische publiek trots maken. “Ik begrijp dat er zoveel negativiteit is na verlies. Dat waren we niet meer gewend. Aan ons om dat om te buigen. We zijn niet tevreden met wat we hebben laten zien. De fans waren geweldig, we zijn teleurgesteld dat we niks teruggaven. De wil is er om die mensen leuke momenten te bezorgen en hen trots te laten zijn op België. We zijn heel serieus bezig met het EK. De wil is groot, er wordt veel gesproken ook.”

Hij is ook blij met het bezoek van de familie na de match tegen Ierland. “Dat voelt als een geschenk voor ons. Een extra dag waarop we onze familie kunnen zien.”

Vertonghen: “Soms hebben we tegengoal nodig om initiatief te tonen”

Ook Jan Vertonghen kwam aan het woord. De Tottenham-verdediger reageerde op de kritiek op de speelstijl van de Duivels. “Ik begrijp dat het soms wat te afwachtend lijkt en we meer initiatief moeten tonen. Soms hebben we daarvoor een tegengoal nodig en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik denk dat wij trouwens vooral het verschil willen maken met de bal en niet zonder bal, zoals dat dan heet. We hebben het heel lang gedaan op onze manier, en dat kan ook werken.”

Alderweireld: “Ik ging in de fout bij tegengoal, maar anderen konden ook beter doen”
Jan Vertonghen op de persconferentie. Foto: BELGA

Volgens Vertonghen moet België tegen Ierland nog meer dan tegen Italië het initiatief nemen. “We zullen heel agressief en snel moeten spelen. We gaan absoluut voor de winst. Een doemscenario is geen optie en met verlies houden we geen rekening.” De verdediger vindt het logisch dat België soms rekent op flitsen van Lukaku, Hazard of De Bruyne. “Dat is normaal als je zulke spelers in je ploeg hebt.”

Shane Long zou zaterdag wel eens een gevaar kunnen zorgen tegen de Belgen. “Voor mij is hij de belangrijkste man bij hen. Ik vind hem één van de beste spitsen in de Premier League. Heel beweeglijk, heel direct, en hij heeft een goed kopspel. Hopelijk kunnen we hen afstoppen. We zijn favoriet, maar de Ieren hebben een sterk team met veel spelers uit de Premier League.”

“De trainer heeft Hazard kapitein gemaakt, daar zal hij wel een reden voor hebben”

Vertonghen vindt dat de Duivels genoeg agressiviteit tonen. “Het klopt dat we maar één gele kaart pakten. Het toernooi is nog lang, dat speelt ook mee. Mijn gele kaart was ook niet per se een voorbeeld van de agressiviteit die Wilmots vraagt. Op training is er wel genoeg scherpte naar mijn gevoel. En zeker nu, we beseffen allemaal wat er op het veld staat.”

Wilmots maakte Eden Hazard kapitein van de ploeg, en niet Vertonghen, die de meeste caps heeft van de Belgische selectie. “Ik ben de meest ervaren international en probeer een bepaalde invloed uit te oefenen. Maar de trainer heeft Hazard kapitein gemaakt, daar zal hij wel een bepaalde reden voor gehad hebben. Ik denk dat Hazard ook kwaliteiten heeft als aanvoerder.

“Vermaelen was onze beste man tegen Italië”

Vertonghen is niet van mening dat een verdediging met Alderweireld en hemzelf centraal de Rode Duivels beter zou maken. “Vermaelen was onze beste man tegen Italië. Voor mij is de manier waarop we speelden tegen Italië de beste manier. Vermaelen was goed en verdient het centraal te staan.”

De verdediger had ook respect voor de Italianen en hun verdediging. “Ik vond ze heel ervaren en professioneel. We hebben niet verloren omdat ze ons genaaid hebben. Het is ook geen schande dat Lukaku een mindere match speelde. Ik moet al lang nadenken om op een betere verdediging dan die van de Italianen te komen.”

Vertonghen focust zich ten slotte nog niet op het bezoek van zijn familie na de match. “Dat is leuk voor erna, maar daar ligt nu mijn focus niet.”

Jordan Lukaku: “Ik denk niet dat er iets aan mijn statuut als bankzitter zal veranderen”

Na Vertonghen kwam Jordan Lukaku de pers te woord staan. Lukaku bleef tegen Italië 90 minuten op de bank en denkt ook dat hij tegen de Ieren niet op het veld zal komen. ”Ik kreeg kansen in de voorbereiding omdat we voorzichtig moesten zijn met Vermaelen. Maar ik zie op links geen redenen om te veranderen. Vermaelen en Vertonghen zijn belangrijke pionnen. Wilmots had trouwens gelijk dat ik twee keer in de fout ging tegen Noorwegen. Ik heb wel al veel vooruitgang gemaakt bij de Rode Duivels wat betreft snelheid van uitvoering, passes, etc.”

Alderweireld: “Ik ging in de fout bij tegengoal, maar anderen konden ook beter doen”
Jordan Lukaku in Bordeaux. Foto: BELGA

Grote broer Romelu kreeg na de wedstrijd tegen Italië veel kritiek over zich heen. Jordan nam het voor hem op. “Ik denk dat we (de broers Lukaku, nvdr) minder krediet hebben in de ogen van het publiek. Dat zeg ik al drie jaar. Er zijn meer reacties als Romelu iets misdoet ten opzichte van andere spelers. Maar Wilmots moet reageren. Als Romelu op de bank moet belanden, dan is dat maar zo. Kijk naar Frankrijk: daar begonnen Pogba en Griezmann ook op de bank (in de match tegen Albanië, nvdr). Ik weet ook dat Romelu een prof is en heel veel strijdlust heeft. Als Romelu minder speelt, vind ik dat wel jammer voor hem. Als hij altijd top zou zijn, zat hij nu niet bij Everton, maar hoger.” Nadien raakte Lukaku wat geïrriteerd. “Jullie praten met Jordan. Vragen aan Romelu moet je aan hem stellen.”

“Wat ze precies gezegd hebben, kan ik niet naar buiten brengen. Sorry.”

Het verschil tussen fan zijn en in de selectie zitten, is groot volgens Lukaku. “Op het WK was ik nog gewoon fan. Dan merk je wel hoe hard iedereen met de Rode Duivels inzit. Nu ben ik een beetje afgezonderd van die gekte. Ik krijg er niks van mee hier.”

Lukaku praatte ook over de Belgische verdediging. “We hebben vier complementaire verdedigers gevonden, al was dat niet makkelijk met alle blessures. Boyata, Engels, Lombaerts, ... Door die blessures hebben we niet op automatismen kunnen werken zoals het moet. Moest ik niet in actie komen, zal ik niet teleurgesteld zijn. Ik wilde bij de 23 horen, en dat is me gelukt.”

Wie zijn nu eigenlijk de leiders bij de Rode Duivels? Lukaku noemde onder andere Vermaelen en Vertonghen als leiders. “We hebben verschillende types leiders. Zij nemen de druk weg van de groep en zorgen ervoor dat iedereen gefocust is op Ierland. Maar wat ze precies gezegd hebben, kan ik niet naar buiten brengen. Sorry.”

Lukaku had het ten slotte ook even over zijn toekomst. “KV Oostende staat niet op de kaart in Europa. Duitsland en Frankrijk zijn landen waar ik nog meer vooruitgang zou kunnen maken.”

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1