“Homo worden door naar discotheek te gaan? Dat is te gek voor woorden”

“Homo worden door naar discotheek te gaan? Dat is te gek voor woorden”

De Antwerpse koepel Het Roze Huis stuurt de Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky een uitnodiging voor een gesprek na zijn uitspraken in De Afspraak op Canvas. Net als imam Brahim Layouss ontweek hij op alle mogelijke manieren de vraag hoe hij zou reageren als zijn zoon homo zou zijn. “Alsof jongeren homo worden door naar een discotheek te gaan.”

De Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky, onder meer bekend van zijn deelname aan ‘De Slimste Mens’, en de Gentse imam Brahim Laytouss waren uitgenodigd in ‘De Afspraak’ om te reageren op de oproep van radiomaker Sven Pichal. Die riep alle moslim- en kerkleiders wereldwijd tot de orde na het drama in Orlando. Volgens Pichal blijven zij het verschil tussen hetero’s en holebi’s zo benadrukken. “Ik hoop dat ze zich mee verantwoordelijk voelen”, zei hij.

“Wat zou u doen als uw zoon op een dag zegt dat hij zich aangetrokken voelt tot jongens?”, vroeg presentator Bart Schols aan de rabbijn en de imam. Beide heren konden of wilden de vraag niet beantwoorden. Ook niet toen Schols de stelling herleidde tot een ja-nee-vraag. “Zou u dat van uw zoon aanvaarden?” Rabbijn Malinsky beweerde dat “binnen onze kringen het ondenkbaar is dat iemand homo wordt omdat de jongeren niet naar discotheken gaan en dus niet in de verleiding komen.”

“Alsof jongeren daardoor homo worden. En ook als hij beweert dat ouders kunnen tegenhouden dat hun kinderen holebi worden door het internet te screenen, is dat te gek voor woorden”, zegt Marcia Poelman van het Roze Huis in Antwerpen. Zij stuurt een brief naar de joodse rabbijn om hem uit te nodigen voor een gesprek over het onderwerp.

Positieve kanten

“We nodigen trouwens de Antwerpse trialoog uit. Dat zijn vertegenwoordigers van de drie grote godsdiensten. De heer Malinsky maakt daar deel van uit. Ik vind het wel positief dat de imam en de rabbijn zijn ingegaan op de uitnodiging om er op tv over praten. Op een bepaald moment werd er gezegd: mensen zijn mensen, ik kan me niet inbeelden dat je je kind zou verstoten omdat het holebi is. Dat is wat ik vooral van dat programma wil onthouden”, zegt Poelman.

Volgens Jeroen Borghs van holebivereniging Cavaria bewijzen de uitspraken nog maar eens de gebrekkige kennis over het onderwerp. Cavaria pleit dan ook voor nog meer dialoog om in de toekomst sneller tot een “geen probleem”-reactie te komen als de vraag nog eens wordt gesteld.

Aaron Malinsky is verbonden aan het instituut voor joodse studies aan de Universiteit Antwerpen. “Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Dat wil echter niet zeggen dat we achter de uitspraken staan”, klinkt het daar.

Corrigeer

MEER NIEUWS