Waarom Wouter Vandenhaute voor Antwerpen kiest

Waarom Wouter Vandenhaute voor Antwerpen kiest

Foto: *

Antwerpen / Brugge -

De Ronde van Vlaanderen ondergaat opnieuw een grondige metamorfose. Na 19 jaar wordt startplaats Brugge voor minstens vijf jaar ingeruild voor Antwerpen. Prijs van de overeenkomst: 400.000 euro per jaar, het dubbele van wat Brugge de voorbije jaren betaalde.

De keuze voor Antwerpen was een even historische als moeilijke keuze, geeft Wouter Vandenhaute, topman van Flanders Classics, toe. “Omdat dit absoluut geen keuze tegen Brugge is. De organisatie was daar altijd perfect. Maar sinds we met Flanders Classics de Ronde in 2009 hebben overgenomen, is altijd al door andere partijen gepolst naar de mogelijkheid om de start te organiseren. Het vorige Antwerpse stadsbestuur had al interesse. We hebben dat lang afgehouden. Pas als het contract met Brugge afgelopen was, zouden we alles met een frisse blik bekijken. Dat is gebeurd. Bij de Scheldeprijs in april hebben we een seintje gegeven: of Antwerpen nog steeds belangstelling had? Ze waren meteen superenthousiast.”

“De stad heeft al bewezen dat ze grote sportevenementen kan organiseren, zoals de Tourstart”, zegt Vandenhaute. “En Antwerpenaars zijn trots en fanatiek als het op sport aankomt. Je ziet dat ook in het voetbal. Antwerp en Beerschot zijn al jaren in crisis, maar toch komt er altijd een massa volk kijken.”

“Wie me heeft geprikkeld om de piste-Antwerpen te bekijken, is Freddy Willockx, de voormalige burgemeester van Sint-Niklaas. Hij wilde de Ronde terug naar Sint-Niklaas halen, waar de start 21 jaar is geweest. Toen ben ik aan Antwerpen beginnen denken als startplaats, en Sint-Niklaas wordt zo mee opgenomen in het parcours.”

Antwerpen betaalt dubbel

Antwerpen betaalt 400.000 euro, Brugge betaalde 200.000 euro. “Het klopt inderdaad dat ik Brugge niet de kans heb geboden om mee te bieden. Ik wilde met een frisse blik het dossier bekijken en niet meedoen aan een opbod. Als Renaat Landuyt (burgemeester van Brugge, red.) het had geweten, had hij ook 400.000 euro betaald.”

400.000 euro is volgens Vandenhaute een normale prijs. “De start van de Tour kost 360.000 euro, 400.000 euro voor de start van de Ronde is geen dure prijs. De economische return is groot.”

Door de keuze voor Antwerpen krijgt de Muur van Geraardsbergen, na vijf jaar, opnieuw een prominente rol in het parcours. Nadeel is dat de Ronde voor het eerst in de geschiedenis niet meer in West-Vlaanderen passeert. “Ik begrijp dat dit sommigen zal ontgoochelen”, zegt Vandenhaute. “Maar Antwerpen en de Muur zullen de Ronde een nog krachtiger elan geven.”

Winnaars en verliezers

Alle partijen, inclusief ‘verliezer’ Brugge, beweren dat het financiële ­aspect helemaal niet de doorslag heeft gegeven. “Die 400.000 euro had Brugge ook best willen betalen. Maar we hebben de kans niet gekregen”, zegt Brugs burgemeester Renaat Landuyt. “Flanders Classics had gewoon een voorkeur voor Antwerpen, om andere redenen.” Lees hier de volledige reactie van de ontgoochelde burgemeester Landuyt.

“Uiteraard zijn wij heel blij met de start van de Ronde”, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever. “Al wil ik wel benadrukken dat het initiatief niet van ons, maar wel van Flanders Classics is uit­gegaan.” Antwerpen heeft de start dus niet  ‘gestolen’ van Brugge. De ­Wever: “We zagen er wel de ongelooflijke opportuniteit van in. Na de 10 Miles is dit opnieuw een sportief topevenement in de stad.” Lees hier de volledige reactie van Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Parcours

Voor alle duidelijkheid: de finale van de Ronde blijft dezelfde als de voorbije jaren. Het concept van drie lussen, met drie keer de Oude Kwaremont en een ultieme finale op de Oude Kwaremont en de Paterberg: het blijft allemaal behouden. Alleen de aanloop en de eerste lus ondergaan een metamorfose.

   

Hoe die aanloop er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Vanuit Antwerpen kan zowel via Sint-Niklaas, Aalst als Dendermonde naar de Vlaamse Ardennen worden afgezakt. Zeker is dat het vervolgens via Zottegem een eerste keer naar de Oude Kwaremont gaat. Dat blijft de eerste officiële helling van de dag. Maar van daaruit gaat het via een zevental hellingen naar de mythische Muur van Geraardsbergen. Diezelfde Muur die Vandenhaute vijf jaar geleden nog uit de Ronde schrapte. “Wat ik altijd jammer heb gevonden. Maar toen kon het niet anders. Door de keuze voor Antwerpen is dat nu wel opnieuw mogelijk.”

Veel makkelijker was het om, komende uit Antwerpen, de Muur als eerste helling van de dag in te plannen. “Maar dat zou puur symbolisch geweest zijn. Dat vonden we de Muur onwaardig. Vandaar deze keuze. Nu komt de Muur op zo’n 95 kilometer van de finish. Ideaal om de wedstrijd open te breken.” Bovendien wordt Geraardsbergen een echte hotspot in de nieuwe Ronde. Helemaal omdat de Ronde van Vlaanderen voor junioren voortaan op dezelfde dag georganiseerd wordt, met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen. “Dat moet een echt volksfeest worden.”

 
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.