Tom Boonen over ‘nieuwe’ Ronde van Vlaanderen: “Top!”

Het nieuws dat de Ronde van Vlaanderen de volgende vijf jaar in Antwerpen zal starten doet in de wielerwereld het nodige stof opwaaien. “Ze zouden over een molshoop rijden als ze daar geld voor kregen”, zegt Roger De Vlaeminck. Tom Boonen is dan weer blij.

“Wat ik vind van de start in Antwerpen? Top. Ik moet al twintig jaar alle dagen in het voorjaar naar de Vlaanders rijden. Antwerpen is eens iets anders”, aldus Boonen. Die ziet op sportief vlak weinig verschil.” De Ronde van Vlaanderen gaat niet over de eerste honderd kilometer, hé.” Dat Brugge ontgoocheld is, kan Boonen begrijpen. “Maar het is niet omdat je 19 jaar in Brugge start, dat dat voor de eeuwigheid moet zijn. Och, het is altijd hetzelfde: als er iets verandert zijn er altijd mensen kwaad.”

Het belang van de terugkeer van De Muur relativeert Boonen. “Hij ligt op 100 kilometer van de meet. Het is leuk voor de mensen, maar ook dat gaat niet veel veranderen aan de wedstrijd. “

De Vlaeminck

Roger De Vlaeminck was enorm teleurgesteld toen de Muur van Geraardsbergen in 2012 uit de Ronde verdween. Die komt nu terug, maar tegelijk verlaat de wedstrijd Brugge, startplaats sinds 1998 (lees meer ). “Ik trek me er niet veel van aan. Ze luisteren toch niet naar me”, zegt de winnaar van 1977. “Ik had liever Brugge gehouden. Maar Antwerpen betaalt veel geld hé. Het is me allemaal veel te commercieel geworden. Ze zouden over een molshoop rijden als ze daar geld voor kregen.” Ook over de terugkeer van de Muur blijft De Vlaeminck sceptisch. “Daar zal de beslissing niet vallen. Dat zal wel weer op de Paterberg gebeuren. Sagan viel dit jaar vroeger aan, maar de meeste anderen kunnen dat niet.”

West-Vlaanderen

Er komt ook kritiek op het feit dat de nieuwe route West-Vlaanderen niet aandoet. “Op zich is het geen probleem dat de Ronde ergens anders start, maar er moet wel een verhaal achter zitten. Het verhaal van de Ronde die haar vleugels uitslaat gaat niet op, want de Ronde trekt zich terug in Oost-Vlaanderen. Meteen na de start trekt ze de provinciegrens over en helemaal op het einde is er welgeteld 2,2km op West-Vlaams grondgebied”, aldus Rik Vanwalleghem van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde op Radio 1. “De historische wortels van de wedstrijd liggen in het Graafschap Vlaanderen waarbij ook de Kust vroeger een zeer belangrijk element was. Het was een soort identiteitskoers voor Vlaanderen. Daar kijkt men niet meer naar om. In hoeverre opent men nu een doos van Pandora. Waar eindigt dat? Ik zie ook dat de Muur plots wél in het parcours kan.”

Tom Boonen over ‘nieuwe’ Ronde van Vlaanderen: “Top!”
Foto: Photo News

Sint-Niklaas

Edwig Van Hooydonck won Vlaanderens Mooiste twee keer (1989 en 1991). Hij is zelf afkomstig uit het noorden van Antwerpen en woont momenteel in Kalmthout. Hij is tevreden met de nieuwe startplaats, maar begrijpt de boze reacties wel. “Toen de start van de Ronde van Sint-Niklaas naar Brugge verhuisde, waren de mensen van Sint-Niklaas boos op die van Brugge. Nu zijn die van Brugge boos op die van Antwerpen. Ik denk dat we er binnen een paar jaar niet meer over spreken”, zei hij op Radio 1. Ook op de kritiek dat er veel geld wordt verdiend aan de koers wuift hij weg. “Koken kost geld. Als je werkt, wil je er ook iets aan verdienen. Ik denk dat het logisch is dat men probeert geld te verdienen aan wielrennen. Het zijn trouwens ook de renners die de wedstrijd maken.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.