OFFERTE. Wat kost airconditioning?

OFFERTE. Wat kost airconditioning?

Foto: Mitsubishi Electric

Op zwoele zomerdagen loopt de temperatuur binnenshuis al snel op. Een lucht-luchtwarmtepomp, in de volksmond beter bekend als airconditioning, is de manier bij uitstek om je woning te koelen. Maar wat kost zo’n systeem? “Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat airconditioning niet enkel dient om te koelen, maar ook om te verwarmen. Het woord staat letterlijk voor het conditioneren van het binnenklimaat”, vertelt Rudy Gielen van Mitsubishi Electric.

Er bestaan verschillende combinaties lucht-luchtwarmtepompen. Je hebt voorzieningen die een hele woning koelen, of je kan een unit in iedere kamer apart installeren. Hierin heb je twee systemen: mono- en multisplit. Bij de eerste sluit je een binnenunit aan op de buitenunit, bij de tweede sluit je er meerdere binnenunits op aan.

De prijs van airconditioning hangt af van het soort systeem je kiest, maar ook het vermogen van het toestel. Bepaal dus op voorhand of je ook met het toestel wilt verwarmen of enkel wilt koelen. Een lucht-luchtwarmtepomp komt ook met een energielabel. “Een toestel met label A+++ is duurder dan eentje met A+”, maar verbruikt minder en heeft minder impact op het milieu”, legt Veerle Quintelier van Daikin uit.

Verder bepalen het geluidsniveau en extra’s als energiebesparende standen, stralingswarmte, bewegingsdetectoren enz. de prijs voor een lucht-luchtwarmtepomp. Voor een monosplit voor je slaapkamer mag je rekenen op 750 - 800 euro. Voor een multisplit voor een woning met twee slaapkamers, eetkamer, keuken en living kom je op bijna 5.000 euro. Deze prijzen zijn exclusief btw en plaatsing.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over airconditioning. Of stel je eigen vraag via www.livios.be.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees