Food

GETEST. Is dit de manier om meer sap uit een citroen te halen?

Een citroen opwarmen in de microgolf voor je ’m perst, levert volgens ‘how to do anything’-website Wikihow.com dertig tot veertig procent meer sap op. De theorie erachter klinkt aannemelijk: warmte doet het sap in de vrucht uitzetten, wat het vruchtvlees zachter maakt en de citroen vlotter te persen – omdat de membranen die het sap bevatten makkelijker breken.

Dat lijkt alvast te kloppen bij de citroen die twintig seconden de microgolf in ging op 900 Watt. Om hem te persen – de citroen moet warm aanvoelen, maar niet heet zijn – moet ik inderdaad iets minder druk zetten dan bij zijn supermarktbuur die op kamertemperatuur bleef. De lege schillen die achterblijven zijn ook properder uitgeperst bij de microgolfcitroen, er blijven minder vezels in achter. Maar meer sap? Onze citroen op kamertemperatuur, 168 g bij aankoop, levert 54 g sap; de opgewarmde citroen, 169 g in de weegschaal, levert 56 g sap. Een verwaarloosbaar verschil.


Conclusie: De theorie klonk aannemelijk, maar in de praktijk leverde deze kitchenhack geen winst op. Alleen twintig zuur verspilde seconden microgolfenergie en -tijd.

Corrigeer