Van Garderen neemt revanche in Zwitserland, Barguil nieuwe leider

Van Garderen neemt revanche in Zwitserland, Barguil nieuwe leider

Foto: Belga

Tejay van Garderen heeft vrijdag de zevende etappe in de tachtigste editie van de Ronde van Zwitserland (WorldTour) op zijn naam geschreven, de koninginnenrit. De 27-jarige Amerikaan van BMC nam revanche voor zijn offday donderdag en kwam na 224,3 kilometer als eerste boven op de slotklim naar Sölden. De Colombiaan Miguel Angel Lopez (Astana) werd tweede voor Warren Barguil, de Fransman van Giant-Aplecin neemt zo de gele leiderstrui over van Wilco Kelderman, die bergop de groep van de groten moest laten rijden.

Door het barre weer is de Ronde van Zwitserland voor velen een lijdensweg geworden. Heel wat renners gaven er dan ook de brui aan nog voor de koninginnenrit van start ging: Jurgen Roelandts en Dries Devenyns kwamen niet meer aan de start, onderweg gaf voormalig leider Pierre Latour, vrijdagochtend nog zesde in het klassement, op wegens ziekte.

Drie renners besloten om hun kans te gaan door een vroege vlucht op te zetten: Antwan Tolhoek, voor de vijfde dag op rij in de aanval en op zoek naar de bergpunten, Matthias Brändle en onze Iljo Keissen. Het peloton zag weinig graten in de vlucht en liet de bonus oplopen tot 12:30.

Tolhoek moest vooraan als eerste lossen, Brändle en Keisse begonnen met 7:30 voorsprong aan de slotklim naar het skioord Sölden, twaalf kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,7 procent. De Oostenrijker zou het langst standhouden, maar tegen de favorieten viel weinig te beginnen. Het was Giant-Alpecin, voor Warren Barguil, tweede in de stand op 16 tellen van Kelderman, die een Sky-treintje opzette en het tempo de hoogte injoeg met Laurens Ten Dam en Simon Geschke. Na drie kilometer op de slotklim bleven nog 15 renners over in het groepje met favorieten. Sky nam over, in functie van Geraint Thomas die donderdag kostbare tijd verloor bergop na een off-day en het was deze keer Wilco Kelderman, leider in de stand, die niet bestand leek tegen de koude en regen en moest lossen.

Van Garderen op revanchegevoelens

Het hoge tempo zorgde er voor dat Brändle op 5,5 kilometer van de top werd gegrepen en niet veel na de samensmelting was het Van Garderen, donderdag verliezer van de dag toen hij bijna twee minuten verloop op de andere favorieten en terugviel van een vijfde naar een dertiende plaats in het klassement op 2:09, die in de aanval trok. De klassementsrenners keken naar elkaar en hielden de benen stil. Van Garderen reed weg en pas op 3,5 kilometer was het Barguil die reageerde en een gooi deed naar de leiderstrui.

Barguil neemt dankzij zijn derde plaats achter Moreno Lopez het geel ook  over van de Nederlander Wilco Kelderman, die een inzinking had en al vroeg op de slotklim moest lossen. De 24-jarige Fransman heeft in de stand 21 seconden voor op Lopez. De Amerikaan Andrew Talansky is op 24 seconden derde. Kelderman zakte naar de negende plek, op 1.39 van Barguil.

Zaterdag werken de renners in Davos een individuele tijdrit van 16,8 kilometer af. Een 2,8 kilometer lang klimmetje van 5 procent vormt het enige obstakel. .

Uitslag:

1. Tejay van Garderen in 6u26’13”
2. Lopez Moreno + 16”
3. Warren Barguil +16”
4. Jarlinson Pantano +31”
5. Andrew Talansky +33”
6. Simon Pilak +43”
7. Rui Costa +49”
8. Jon Izaguirre Insausti +49”
9. Victor de la Parte +59”
10. Jan Hirt +59”

Stand:

1. Warren Barguil (Fra/TGA) de 1093,1 km in 29u09:53 (gem. 37,48 km/u)
2. Miguel Angel Lopez (Col/AST) op 0:21
3. Andrew Talansky (VSt/CPT) 0:24
4. Jon Izagirre (Spa/MOV) 0:55
5. Jarlinson Pantano (Col/IAM) 1:06
6. Simon Spilak (Sln/IAM) 1:07
7. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 1:31
8. Geraint Thomas (GBr/SKY) 1:36
9. Wilco Kelderman (Ned/TLJ) 1:39
10. Rui Da Costa (Por/LAM) 1:55
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.