Matteo Simoni wordt struikrover in historische fictiereeks ‘De Bende van Jan de Lichte’ op VTM

Matteo Simoni wordt struikrover in historische fictiereeks ‘De Bende van Jan de Lichte’ op VTM

Foto: vtm

Dit najaar starten de opnames van De Bende van Jan de Lichte, een historische fictiereeks met in de hoofdrol Matteo Simoni (28). Hij speelt een struikrover die in de achttiende eeuw actief was in de streek van Aalst.

Bij de fans van schrijver Louis Paul Boon zal de naam Jan de Lichte wel een bel doen rinkelen: Boon schreef in 1967 een boek over de crimineel die van 1740 tot zijn dood in 1748 de streek van Aalst teisterde. VTM gaat dat verhaal in een fictiereeks gieten, die ten vroegste in 2017 op het scherm komt. Matteo Simoni zal Jan de Lichte spelen, Stef Aerts zijn kompaan Tincke. Simoni en Aerts zijn heel goed bevriend. Ze maken samen deel uit van het theatercollectief FC Bergman en zijn dit najaar ook samen te zien in Callboys, een nieuwe fictiereeks op Vier waarin ze gigolo’s spelen.

Volgens Simoni is Jan de Lichte een fascinerende historische figuur die balanceert op de rand van goed en slecht. “Hij was een bandiet, maar ook een idealist. Het is voor mij een grote uitdaging om deze volksheld te spelen.” Jan de Lichte werd door Boon neergezet als een soort Robin Hood, die de arme bevolking voedde tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. In 1748 werd de crimineel door de Fransen geëxecuteerd; hij werd op een houten wiel gelegd en alle botten in zijn lijf werden gebroken.

Na de dood van schrijver Louis Paul Boon werd een drie meter hoog standbeeld van Jan de Lichte gemaakt. Aalst en Zottegem wezen het beeld af, waarop het in het openluchtmuseum van het Antwerpse Middelheim belandde. Vandaag staat het standbeeld voor het nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen, waar het vreemd genoeg op vraag van de rechtbank van eerste aanleg werd gezet. Op de borst van het bronzen beeld staat “Voor giene chanteric peu”, wat “Voor geen diender schrik” zou betekenen.

VTM maakt de reeks samen met Proximus, de regisseurs zijn Robin Pront van de film D’Ardennen, Pieter Van Hees vanChaussée d’Amour en Maarten Moerkerke van Coppers.

Corrigeer

MEER NIEUWS