Iraanse veiligheidsagenten verijdelen “grootste terroristische aanslag ooit”

Iraanse veiligheidsagenten verijdelen “grootste terroristische aanslag ooit”

De Iraanse hoofdstad Teheran. Foto: AP

In Iran zijn meerdere aanslagen, beraamd door aanhangers van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), verijdeld, zo heeft het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad maandag gezegd, geciteerd door het persbureau ISNA. Volgens de Iraanse staatstelevisie zou het de “grootste terroristische aanslag ooit” zijn geweest in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Ali Shamkhani verduidelijkte tegenover ISNA dat een terreurgroep is gearresteerd die meerdere aanslagen in Teheran plande. Alle arrestanten zijn aanhangers van IS. Zij zouden bomaanslagen gepland hebben in Teheran en andere provincies.

“Bommen en enorme hoeveelheid explosieven in beslag genomen”

Volgens persagentschap Tasmin, dat de Revolutionaire Garde steunt, zouden tijdens de ramadan verschillende bomaanslagen plaatsgrijpen in Teheran. “Dankzij de inspanningen van de inlichtingendiensten werden de duivels alsnog gedwarsboomd. Ze werden gearresteerd en enkele bommen, klaar om te ontsteken, werden in beslag genomen, net als een enorme hoeveelheid explosieven.

De namen van de gearresteerden werden nog niet vrijgegeven, maar in het rapport werd wel melding gemaakt van “een groot complot van de Tafiri-Wahhabi groepen”. “Takfiris” is een denigrerende term in het Arabisch en Farsi. Het verwijst naar moslims die anderen beschuldigen van “ongelovigen” te zijn. Het Wahhabisme is dan weer een conservatieve vorm van de soennitische Islam die is ontstaan in Saudi-Arabië, en waarvan de volgelingen bestaan uit leden van Al Qaeda en ISIS.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees