“Met een fictief personage naar een echte psychiater getrokken”

‘Wondenland’ verweeft muziek met literatuur

Rudolf Van Hecke stelde zijn nieuwste boek voor in Barbóék in Leuven. Foto: Eva Asdou

Zemst / Hofstade -

Creatieve duizendpoot Rudolf Hecke stelde zopas zijn nieuwste werk voor in boekhandel Barbóék in Leuven: ‘Wondenland’. De nieuwe roman gaat gepaard met een parallelroman, een cd en een muziektheatervoorstelling die vanaf september wordt opgevoerd.

‘Gewoontjes’. Het is ongetwijfeld het woord dat het verst afstaat van Rudolf Hecke uit Hofstade. De creatieve muziek- en boekenschrijver maakte in de muziekwereld furore als songschrijver bij Pop in Wonderland en verdiende als auteur zijn strepen met zijn boek ‘Gainsbourg’, een hommage aan de Franse zanger Serge Gainsbourg.

Intussen laat Hecke opnieuw van zich horen met de roman ‘Wondenland’. Maar Hecke zou Hecke niet zijn als het boek een eenvoudig vertelsel zou omvatten. Neen, ‘Wondenland’ graaft op een unieke wijze in de psyche van de lezer en geeft een blik in de gedachtegang van de auteur. En net zoals in het leven van Hecke zijn literatuur en muziek in het boek met elkaar verbonden. ‘Wondenland’ bestaat immers uit een roman en een parallelroman die worden vervolledigd door een cd met eigen composities en voorgelezen boekfragmenten. “En in september komt nog een muziekvoorstelling, gebaseerd op het boek, op de planken”, zegt Hecke die het boek als ‘kwetsbare eerlijkheid, zonder flauw sentiment’ bestempelt.

Sessies bij de psychiater

Heckes roman start wanneer het hoofdpersonage op bezoek is bij een arts en daar een fatale hersenscandiagnose krijgt. Die diagnose maakt dat het personage gaat graven in zijn verleden en realiteit van fictie tracht te onderscheiden, waarbij hij voor zichzelf moet uitmaken of hij trouw blijft aan zijn fantasieën of zichzelf verloochent en de realiteit boven de fantasie stelt. Dat gevecht drijft het personage naar psychiater Dirk De Wachter. “Voor het eerst behandelt een reële psychiater een fictief persoon”, zegt Hecke. “Dit resulteert in zeven onthullende sessies, neergeschreven in de parallelroman ‘Achter Wondenland’.”

Professor De Wachter raakte steeds meer geïntrigeerd door de hersenspinsels van de auteur en kreeg zodoende een steeds grotere rol in het verhaal. “De conversaties tussen de psychiater en mijn hoofdpersonage hebben ook een weerslag gehad op mijzelf. Ik ontdekte dat een groot deel van mezelf in het personage lag en wierp een blik op mijn eigen verleden, mijn eigen realiteit en fantasie. Dat wil ik ook bij de lezers bereiken. Enerzijds zal het aanvoelen alsof ze zelf een sessie hebben met de psychiater en wil ik hen in hun eigen verleden laten graven. Anderzijds is het de bedoeling om de lezer te laten uitzoeken wat fictie is en wat niet, wie de psychiater is en wie de auteur.”

Bij de roman hoort ook de ‘Wondenland CD’, een opera in aanrijding met de vertelstemmen van Rudolf Hecke en Dirk De Wachter.

Tot slot volgt in september ook nog een muziektheatertournee. “Daarin wordt het verhaal verteld en de muziek live gezongen door mezzosopraan Marianne Vliegen. De voorstelling is ook geschikt voor mensen die het boek niet gelezen hebben.” Een try-out voorstelling heeft plaats op zondag 3 juli om 15 uur in het EMT te Mechelen.

Info & boekingen www.wondenland.be