Bommengordel bevatte geen explosieven, maar "koekjes en zout"

Verdachte bommelding geeft toe dat hij alles verzonnen heeft

Brussel - J.B., de 26-jarige verdachte die dinsdagochtend werd opgepakt na een bommelding voor winkelcentrum City2 in Brussel-centrum, heeft bekend dat hij het hele verhaal verzonnen heeft. Eerst beweerde hij nog dat hij zelf het slachtoffer geworden was van een ontvoering en onbekenden hem dwongen om een bommengordel aan te doen. De verdachte stond echter al langer bekend bij het gerecht als een "labiele" persoonlijkheid. Het parket vraagt zijn aanhouding en een psychiatrisch onderzoek.

De verdachte die dinsdagochtend rond 5.30 uur werd opgepakt net buiten het winkelcentrum, had de politie zelf gebeld met de melding dat hij met een bommengordel voor het winkelcentrum stond. "Ik ben ontvoerd. Iemand heeft mij verplicht om een bommengordel aan te doen en mij vervolgens hier gedropt. Ze gaan hem vanop een afstand laten ontploffen", klonk het.

De ordediensten en DOVO kwamen meteen ter plaatse en stelden meteen een veiligheidsperimeter in en rond de Nieuwstraat in. Na enkele uren werd die perimeter opnieuw vrijgegeven en rond 10.30 uur verliet DOVO de plek ook. Er werden geen explosieven gevonden. "De situatie is onder controle", meldde premier Michel. De Nieuwstraat is nu opnieuw toegankelijk voor voetgangers. Daar openen de eerste winkels opnieuw hun deuren.

"Banden met ISIS"

De verdachte is een bekende van het gerecht en het parket. De valse bommengordel die hij droeg, bevatte enkel zout en koekjes. Dat meldt het Brusselse parket. J.B. zette de speurders wel nog op het spoor van zijn "ontvoeringsauto", die in Schaarbeek gevonden werd. Pas na enkele uren bekende hij dat hij alles verzonnen had. Hij had willekeurig een nummerplaat opgegeven als ontvoeringsauto en gaf na een huiszoeking toe dat hij zelf een bommengordel had gemaakt. Bij de moeder van de verdachte werden immers restanten van dat materiaal aangetroffen.

"Toen hij hiermee geconfronteerd werd, ging de verdachte over tot een bekentenis en gaf hij toe dat hij zijn ontvoering had verzonnen", zo meldt het Brusselse parket. De eigenaar van de ontvoeringsauto werd vervolgens meteen vrijgelaten.

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd wegens een vals bericht over het bestaan van een gevaar voor een aanslag en vraagt dat de man onder aanhoudingsbevel zou worden geplaatst. Ook wordt een psychiatrisch deskundigenonderzoek gevraagd. De onderzoeksrechter moet nu in de loop van de avond beslissen of de man inderdaad onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst. "J.B. staat bekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen", aldus het parket. "In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent namelijk de politie gecontacteerd en verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. Die verklaringen leidden tot een onderzoek op het parket van Brussel waarbij meerdere personen verhoord werden, zonder dat de verklaringen in deze fase bevestigd of ontkend kunnen worden. Er loopt momenteel een grondig onderzoek naar J.B. om na te gaan of het al dan niet gaat om feiten van terrorisme, of eerder een valse melding van een aanslag." 

"Het gaat om iemand waarvan vermoed kon worden dat hij banden had met ISIS", voegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er nog aan toe. Vorige week raakte nog bekend dat City2 een van de mogelijke doelwitten was voor een terreuraanslag, naast een McDonald's-filiaal en een politiecommissariaat. Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISISI) had opgeroepen om tijdens de ramadan slachtoffers te maken in Europa. 

De Franstalige nieuwswebsite Le Soir heeft beelden van de verdachte en de "bommengordel" weten te bemachtigen.

Mayeur: “Geen bijzondere dreiging tegen handelszaken”

Brussels burgemeester Yvan Mayeur verzekert dat er geen bijzondere dreiging is tegen handelszaken. “We moeten de angst niet voeden”, zegt Mayeur. Wat Mayeur wel zorgen baart, is dat de verdachte bekend stond bij de politie. “We blijven op veiligheidsniveau 3, dus we moeten in het algemeen voorzichtig blijven”, zegt Mayeur. “Het gaat mogelijk enkel om een provocatie, maar de uitvoering gebeurt toch met een valse bommengordel, wat naar terrorisme neigt.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon sprak dezelfde taal. "Het is geen kwestie van toegeven aan een angstpsychose, maar wanneer iemand dreigt met een bommengordel, moeten we dat ernstig nemen", zei de minister.

Crisiscentrum

Het federale crisiscentrum zat dinsdagochtend samen om de situatie in en rond City2 te analyseren en op te volgen. Premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) zaten mee aan tafel. "De situatie is onder controle", verklaarde premier Charles Michel bij het verlaten van het crisiscentrum. "De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam."

Premier Charles Michel vertrok even voor 8 uur naar het crisiscentrum. Hij moest daarvoor een gepland event op radiozender Bel RTL afzeggen. De eerste minister zou daar een uur lang live in gesprek gaan met luisteraars, na enkele woelige weken en maanden voor zijn regering. Maar dat event werd dus op het allerlaatste moment geannuleerd.

Verkeer

Doordat de Nieuwstraat en de ruime omgeving afgezet werden, ontstonden er lange files in de hoofdstad. "De metro en premetro rijden wel normaal", meldt An Van Hamme van de MIVB. "Twee in- en uitgangen van het metrostation Rogier blijven beschikbaar, in totaal zes in- en uitgangen werden na het bomalarm voor City2 gesloten." De bussen rijden inmiddels weer normaal. Tussen 7.32 en 8.44 uur konden de bussen op de lijnen 58 en 61 de halte Rogier niet bedienen wegens de ingestelde veiligheidsmaatregelen.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees