ECB krijgt gelijk van Duitse rechter

ECB krijgt gelijk van Duitse rechter

Foto: AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) mag indien nodig wel degelijk staatsobligaties van eurolanden opkopen om zo de eurocrisis in te dijken. Dat heeft het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe dinsdag bepaald na verschillende klachten daarover.

Het Bundesverfassungsgericht sluit zich daarmee aan bij een vergelijkbare uitspraak van het Europees Gerechtshof in Luxemburg in juni vorig jaar.

De Duitse rechter legt wel een aantal beperkingen op voor het aankopen van de obligaties. Zo moet het aantal aankopen op voorhand begrensd worden, en moet er voldoende tijd zijn tussen de uitgifte van de obligatie en het opkopen ervan door de ECB.

De zaak draaide om de vraag of de ECB met het zogenoemde OMT-programma buiten haar mandaat zou gaan. De introductie van het opkoopprogramma in het najaar van 2012 leidde er destijds toe dat de financiële markten in de eurozone sterk kalmeerden en de geruchten over het uiteenvallen van de eurozone afnamen.

Het OMT-programma is overigens nog nooit in de praktijk gebracht. De aankondiging ervan was voldoende om het vertrouwen ter herstellen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees