Zo denken Waalse jongeren over het Nederlands: "Taal van barbaren"

De kennis van het Nederlands in Wallonië gaat de laatste jaren opnieuw achteruit. Nederlands is er geen verplicht vak (in Brussel wel), en steeds minder jongeren volgen het als keuzevak. En dat hoeft niet te verbazen als je ziet hoe ze over onze taal denken in deze straatreportage van Christophe Deborsu.

"Wat vindt u van de Nederlandse taal?", vraagt de reporter aan jongeren op straat in Charleroi. De antwoorden zijn negatief. 

"Niet mooi, het interesseert me niet."

"Minder warm dan het Frans."

"Ik weet het niet."

Een meisje gaat zelfs heel ver: "Ik heb altijd gezegd dat het een taal van barbaren is."

Ze beheersen de taal dan ook nauwelijks. "Ich ben Mathieu", of "ik woon in Drogenbos", veel meer komt er niet uit. 

Al ontmoette de reporter ook een meisje met een andere instellling. "Zij kunnen Frans praten, en wij doen nog niet de moeite om een paar zinnetjes te leren. Ze zouden het moeten verplichten op school."

Een opvallende vaststelling in de uitzending was dat de achteruitgang van het Nederlands begon in 2010, het moment waarop in Vlaanderen de N-VA opkwam. 

In het schooljaar 2009-2010 koos nog 49 procent van de leerlingen in het eerste middelbaar voor het Nederlands als eerste vreemde taal. Precies evenveel als er leerlingen voor het Engels kozen. Zes jaar later was dat nog maar 39 procent, en koos een meerderheid van 59 procent voor het Engels.

   
           
Exclusieve cijfers van RTL.      Foto:  RTL    
   

Bekijk enkele andere opvallende fragmenten van de uitzending hieronder: 

 


Chiffres exclusifs: depuis la montée de la N-VA en 2010, les Wallons apprennent moins le néerlandais

Corrigeer

MEER NIEUWS