Man breekt bunker uit Eerste Wereldoorlog af: “Was niet meer dan een hoop stenen”

Man breekt bunker uit Eerste Wereldoorlog af: “Was niet meer dan een hoop stenen”

Op de plek waar de oorlogsbunker stond, staan nu twee moderne woningen. De bunker van de buren links staat wel nog recht en doet momenteel dienst als kippenhok. Foto: mco

Evergem / Kluizen -

Evergemnaar Daniël V. (63) moest zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor de afbraak van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog in Kluizen. “Erfgoed”, klinkt het bij gemeente en heemkundigen. “Niets meer dan een hoop stenen”, zegt V.

Mocht Daniël V. de bunker op zijn stuk bouwgrond in het Evergemse Kluizen afbreken of niet? Daar moet de Gentse strafrechter over oordelen. Vast staat dat V. in juni 2013 de oorlogsbunker tussen de Noordlaan en de Vaartstraat op de grens van Kluizen en Ertvelde met de grond gelijk maakte. Een vergunning had de man echter niet aangevraagd. Vandaag staan er op de bewuste plek twee moderne woningen. Het parket vraagt een boete van 3.000 euro. “De bunker was officieel nog geen erfgoed, maar dat verandert niets aan het historisch karakter van het gebouw. Daarom moest V. een vergunning aanvragen voor de afbraak”, zei de procureur. De gemeente Evergem stelde zich burgerlijke partij en eist een schadevergoeding van 26.000 euro.

Bouwvallig en beschadigd

De advocaat van V. zei dat zijn cliënt helemaal niet wist dat de bunker niet mocht worden afgebroken. “Hij is eigenaar van de grond en handelde als een normaal en voorzichtig persoon. Hij vroeg zelfs raad aan een ambtenaar van de gemeente Evergem en die vertelde hem niets over het historisch karakter. Het enige dat we mijn cliënt kunnen verwijten is dat hij die woorden niet op papier heeft laten zetten”, klonk het bij de advocaat. Enige tijd nadien ging de bunker dan ook finaal tegen de vlakte. “En plots was er die interpellatie door de oppositie op de gemeenteraad van 27 juli. Plots werd de bunker een zaak en bleek dat hij deel uitmaakte van een voorlopig beschermde bunkergordel. Maar de realiteit is dat sinds 1916 niemand zich ook maar iets had aangetrokken van die bunker. Het gebouw was bouwvallig en zwaar beschadigd. Na die gemeenteraad was de afbraak plots een bouwmisdrijf. Wat als die interpellatie er nooit was geweest? Als mijn cliënt al wordt gestraft dan vraag ik toch om de schadevergoeding die de gemeente vraagt niet toe te kennen. Dit dossier is doorspekt van de politiek.”

Peulschil

Ook V. zelf is zich van geen kwaad bewust. “Neen, ik vond het niet zonde om die bunker af te breken. Hij was in heel slechte staat en in de buurt staan er nog verschillende andere. Als we alle oude gebouwen gaan laten staan, hebben we er wel heel veel. Ik heb dat afgebroken om iets te bouwen voor mezelf of mijn kinderen. Een bunker is een hoop stenen, wat moet ik daarmee doen? En bezoekers konden ook al niet van de bunker genieten, want hij stond op mijn grond.”

De gemeente Evergem blijft achter de gevraagde 26.000 euro schadevergoeding staan. “Door de afbraak van die bunker in een woonzone creëerde de man een stuk bouwgrond die hij tot dan niet had. De 26.000 euro die wij vragen is dan ook maar een peulschil van wat dat stuk waard is”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Huyghe (N-VA), die wel verduidelijkt dat de woningen op de plek van de bunker perfect legaal gebouwd zijn.

Vonnis op 20 september.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees