Vlaamse energieregulator wil verbruik minder laten meetellen in elektriciteitsprijs

Stroom nog maar eens duurder

Wie zuinig met stroom omspringt, zal het bedrag op zijn factuur allicht nog eens zien stijgen. Want de Vlaamse energieregulator VREG wil de distributiekosten op basis van capaciteit in plaats van reëel verbruik aanrekenen. “Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen).

Voor de zevende keer in anderhalf jaar tijd wordt aan de stroomprijzen gemorreld. Deze keer is de Vlaamse energieregulator VREG de initiatiefnemer: hij wil de distributietarieven aanpassen. Die zullen vanaf 2019 op basis van capaciteit in plaats van reëel verbruik berekend worden.

“Sommige kleine verbruikers zullen hun factuur daardoor nog maar eens met 100 euro zien opslaan”, zegt Johan Danen (Groen). “Zij gaan bij de plannen van de VREG 182 in plaats van 76 euro betalen voor hun distributiekosten. Zo wordt nog maar eens de prikkel weggenomen om zuiniger met elektriciteit om te springen. Terwijl wie veel verbruikt, beloond wordt.”

“Valse keuze”

Thierry Van Craenenbroeck, de tijdelijke topman van de VREG relativeert de cijfers. “Wij hebben nog maar eerste prognoses vrijgegeven. Maar het klopt dat de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan, wat vermindert.”

Veel mensen kiezen voor een grotere capaciteit dan eigenlijk nodig. En dat kan hen nu duur te staan komen als ze die capaciteit niet benutten. Ook huurders worden de dupe: zij hebben geen inspraak in de capaciteit die de huisbaas wil. Net als appartementbewoners, die ook bij de Turteltaks al een verhoging kregen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees