BEACHVOLLEYCEV CONTINENTAL CUP IN STAVANGER (NOO)

Belgische mannen beginnen vandaag aan onverhoopte raid naar Spelen

Belgische mannen beginnen vandaag aan onverhoopte raid naar Spelen

Foto: VDB

“Ons project staat of valt niet met Rio”, hielden Tom Van Walle en Dries Koekelkoren vol, toen ze in de lente van vorig jaar het eerste Belgische professionele beachduo vormden. Daar blijven ze bij, nu ze in Noorwegen kampen voor een olympisch ticket. “Maar zolang we kans maken, gaan we er uiteraard wel voor.”

Vandaag spelen Koekelkoren-Van Walle en Douwen-Adriaensen hun eerste ronde tegen twee Griekse duo’s. “Eén heel sterke combinatie en één iets minder”, aldus Koekelkoren. “Moeilijk dus, maar haalbaar.” Maar dan nog riskeren de eerste en enige Belgische beachprofs ooit (na Mouha-Van Breedam bij de vrouwen) voor overuren te staan. Bob Douwen en Robin Adriaensen, het tweede nationale duo, zijn immers de enige niet-profs op het zand van Stavanger.

De winnaars van die CEV Continental Cup in Noorwegen versieren voor hun land een ticket voor Rio. De nummers twee en drie mogen deelnemen aan de World Continental Cup, van 6 tot 10 juli in het Russische Sochi, waar de laatste twee plaatsjes voor het olympisch tornooi worden uitgereikt.

Toen Tom Van Walle en Dries Koekelkoren (allebei 28) in mei vorig jaar het zaalvolleybal aan de kant schoven om zich in ruil voor een bescheiden maandloon vanwege Topvolley Belgium professioneel met beachvolley bezig te houden, was Rio slechts een verre schim aan de horizon. Een schier onmogelijke opgave voor een duo dat bij gebrek aan internationale ranking gedoemd was het circuit van de Satellites en WEVZA-tornooien af te schuimen om puntjes te sprokkelen. Maar het verhinderde de Antwerps-Limburgse combinatie niet om razendsnel op te schuiven in de hiërarchie en zich een stek te verwerven in de World Tour. Half juni 2015 stonden ze 184ste op de wereldranking, nu 64ste. Op het seizoensklassement staan ze zelfs 37ste.

“Dàt is het verhaal op langere termijn”, beaamt Koekelkoren. “Ik begrijp goed dat de mensen graag horen vertellen over Rio, maar moest het niet lukken dan is dat geen drama. Dan keren we gewoon terug naar onze oorspronkelijke planning en mikken we op Tokio 2020. Zolang we kans maken zullen we er uiteraard alles aan doen om die te grijpen, hoe moeilijk dat ook wordt. Te beginnen donderdag tegen Griekenland.”

Corrigeer