Romelu Lukaku: “We kunnen zo ver raken als we willen”

Romelu Lukaku: “We kunnen zo ver raken als we willen”

Foto: BELGA

Romelu Lukaku beleefde gisteren een aarzelende eerste helft in het laatste EK-groepsduel van de Rode Duivels tegen Zweden, maar herpakte zich na rust. De spits kijkt zelf met tevredenheid terug op zijn wedstrijd, al waarschuwt hij voor overmoed: “We moeten onze volgende tegenstanders niet onderschatten.”

Romelu Lukaku was best tevreden over zijn prestatie tegen Zweden: “Ik heb gedaan wat de trainer van mij verwachtte. Ik heb een goed seizoen gehad, waarin ik leerde andere dimensies in mijn spel te leggen. Ik heb de ploeg geholpen op de beste manier dat ik kon. Missie volbracht, zou ik zeggen, en vooruitkijken naar de volgende wedstrijd.”

Is dit een unieke kans op een finale voor de Rode Duivels?

“Ik denk niet dat we die landen aan onze kant van de tabel moeten onderschatten. Ik had het er met Jan (Vertonghen, nvdr.) nog over op het veld. We hebben een unieke kans, en dat moeten we overbrengen op de rest van de groep. Maar we moeten wedstrijd per wedstrijd bekijken wie onze tegenstander is.”

“We kunnen zo ver raken als we willen. Want als we slecht spelen, ligt het aan ons. Dat is ook wat er gebeurde tegen Italië: zij speelden wel een goeie wedstrijd, maar we hadden het hen toch moeilijker kunnen maken. Maar daarna winnen we wel tegen Ierland en tegen Zweden. De sfeer en de mentaliteit zitten goed, we moeten blijven groeien in het toernooi en steeds meer kwaliteit brengen.”

Zit je met het statuut van EK-topschutter in je hoofd?

“Als ik de ploeg kan helpen door wedstrijden te winnen, komt alles vanzelf. Ik wil gewoon het EK winnen, en daarvoor moeten we wedstrijden winnen.”

Jij kijkt altijd veel voetbal, maar hoe fanatiek volgen de andere spelers de tegenstanders?

“Radja (Nainggolan, nvdr.) kijkt ook héél veel voetbal, op zijn telefoon. Voor de match tegen Zweden zaten we in de kleedkamer nog te kijken naar de wedstrijd van Hongarije: stonden we daar met zeven man! We proberen ons nu stap per stap voor te bereiden, en onze tegenstanders te leren kennen. Ik ken maar twee spelers van Hongarije, maar het feit dat ze als groepswinnaar geplaatst zijn zegt natuurlijk veel.”

Roland Juhasz ken je. Wat vind je van hem als verdediger?

“Het maakt me echt niet uit hoe hij speelt. Ik wil gewoon doorgaan zoals de rest van de ploeg. Vanaf nu is elke wedstrijd een finale. We moeten elke match met het mes tussen de tanden spelen.”

Heb je nog contact met hem?

“Hij is een Facebook-vriend van mij. Af en toe stuurt hij me een bericht, en dan stuur ik iets terug. Met Marcin Wasilewski hou ik op dezelfde manier contact.”

Wordt het een blij weerzien met Roland?

“Ja, zeker. Hij heeft me geholpen als 16-jarige kereltje bij Anderlecht. Maar hij niet alleen: ook Biglia, Gillet, De Sutter, Deschacht en vooral Wasilewski. Dat waren de gasten met wie ik het meeste optrok, de volwassen kerels in de ploeg. Toen dacht ik: ‘als ik me wil positioneren in de groep, moet ik met hen optrekken.”

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1