Antwerpen engageert zich voor sterker fietsbeleid

Antwerpen engageert zich voor sterker fietsbeleid

Schepen Koen Kennis (rechts), met naast naam Antwerps districtsschepen Paul Cordy. Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

De stad Antwerpen en het kenniscentrum voor fietsbeleid Fietsberaad hebben donderdag een congres gehouden rond kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur. Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) ondertekende er ook het charter Sterk Fietsbeleid, waarmee steden en gemeenten de voordelen van zowel recreatief als functioneel fietsen erkennen en zich engageren om met concrete acties aantrekkelijker te worden voor fietsers.

“Antwerpen was voor de Tweede Wereldoorlog een van dé fietssteden van Europa en wil dat duidelijk opnieuw worden”, zegt Jan Vermeulen van Fietsberaad.

Mobiliteitsexperts van de stad Antwerpen mochten donderdag aan de congresdeelnemers uit de doeken doen hoe de Scheldestad tijdens deze legislatuur zowel de fietsinfrastructuur verbetert als de Antwerpenaar wil overtuigen vaker de fiets te gebruiken. “In het verleden werd hier vooral gekozen om grote afstanden aan fietspaden aan te leggen”, zegt schepen Kennis. “Dat is uiteraard een goede zaak, maar een kilometerslang fietspad is eigenlijk maar zo sterk als zijn zwakste schakel: het werkt niet naar behoren als er onveilige of oncomfortabele punten overblijven. Daar focussen we nu op.” In de volgende legislatuur staat onder meer de uitbreiding van het Vlo-netwerk nog op het programma.

Fietsparkeergebouw

Kennis wil in de toekomst ook meer aandacht besteden - of door hogere overheden meer aandacht besteed zien - aan overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoersmiddelen. “Het nieuwe fietsparkeergebouw bij het station van Berchem is daar een perfect werkend voorbeeld van”, zegt hij. “Bij toekomstige park and rides aan de stadsrand waar mensen overstappen op de tram willen we ook fietsparkeergebouwen gerealiseerd zien. Het is door dergelijke infrastructuur dat nog meer mensen kunnen overtuigd worden om te fietsen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio