Geheim experiment doet Limburgse studenten beter blokken

Geheim experiment doet Limburgse studenten beter blokken

Foto: serge minten

Pas gisteren kregen ze het te horen: de studenten van de PXL hogeschool in Hasselt zijn proefpersonen geweest in een geurproject. Tijdens de examens werd de school beneveld met relaxerende en ­concentratie verhogende ­geuren. Met resultaat.

In Japan doen ze het al langer. Om hun werknemers op scherp te krijgen verspreiden bedrijven ’s morgens een limoengeur. De voorbije twee weken werd ook in de grote studeerruimte van de PXL hogeschool een ­limoengeur verspreid.

Toen de studenten dat gisteren te horen kregen, begrepen ze waarom ze daar met steeds meer en steeds langere uren studeerden. “Het was er aangenaam en we waren erg geconcentreerd. Dankzij die geur?” Straf vinden ze het. En vreemd dat ze op het moment zelf niets doorhadden.

Initiatiefnemer is ­docent en geurkunstenaar Peter De Cupere. Hij liet in de grote studeerruimte een verstuiver geregeld een geurwolkje de ruimte in blazen. “Bij de minste beweging verspreidde het wolkje zich over heel de ruimte. Het was in het begin wel wat zoeken om de geurverspreiders correct af te stellen. In de inkomhal bijvoorbeeld, waar pepermunt werd verspreid, moesten we de benevelaar bijstellen. Voor sommigen was de geur er te sterk.”

Een tweede studeerruimte geurde naar gras, om studenten het ­gevoel te geven dat ze buiten ­zaten. Ook de leerkrachten en ­bezoekers in de congresruimtes werden beneveld. Zij kregen de geur van versgewassen linnen over zich. “Frisse geuren geven frisse ideeën.”

Dit doen geuren

Limoen:verhoogt concentratie

Kaneel:geeft rust

Laurier:houdt wakker

Pepermunt:geeft jongeren vertrouwd gevoel

Lavendel:verhoogt zelfvertrouwen

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees