Opgelet: smartphone gebruiken in bed kan je tijdelijk blind maken

Opgelet: smartphone gebruiken in bed kan je tijdelijk blind maken

Foto: Frits van der Wens

Nog een laatste berichtje sturen of toch nog eens Facebook checken in je bed? Dat is niet zonder risico. Twee Britse vrouwen verloren enkele maanden lang hun zicht nadat ze voor het slapen gaan te lang op het scherm van hun smartphone hadden gekeken.

In het tijdschrift New England Journal of Medicine geven dokters meer uitleg bij het ongewone fenomeen. De vrouwen, van 22 en 40 jaar oud, klaagden over terugkerende periodes van gezichtsverlies. Die periodes duurden telkens zo’n vijftien minuten. Ze ondergingen verschillende medische testen, MRI scans en harttesten. Toch vonden de dokters geen antwoord op het vreemde probleem.

“Ik heb hen gewoon gevraagd wat ze precies aan het doen waren toen dit voorkwam”, zei dokter Gordon Plant van het Moorfield Eye Hospital in Londen. Volgens de dokter keken beide vrouwen op een typische manier naar hun smartphone, namelijk met slechts één oog op het toestel gericht. “Eén oog is dan aangepast aan het licht want het kijkt naar de smartphone, terwijl het andere oog enkel aangepast is aan het donker”, aldus dokter Plant.

Corrigeer

NIEUWS