Ook haven Zeebrugge bezorgd om Brexit: “Groot-Brittannië is onze belangrijkste markt”

Overdreven pessimisme is er niet in de haven. “Er kunnen zich even goed opportuniteiten aandienen”, klinkt het. Foto: mvn

Brugge -

De beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, bezorgt de haven van Zeebrugge zorgen. Dat zegt havenbestuurder Joachim Coens. “Groot-Brittannië is onze belangrijkste markt. Hopelijk maakt dit de samenwerking niet moeilijker.”

Ook in de haven van Zeebrugge werd het referendum over de Brexit met argusogen gevolgd. Niet verwonderlijk, want Groot-Brittannië is met een overslag van 18 miljoen ton vorig jaar goed voor maar liefst 44 procent van alle trafiek. De Brexit vormt dan ook een zorg voor de Zeebrugse haven volgens ceo Joachim Coens. “Grote veranderingen zullen we van de ene dag op de andere natuurlijk niet meemaken, want de uitstap uit de Europese Unie is een proces dat een paar jaar in beslag zal nemen. Maar er zal wel onzekerheid zijn, en door de lagere pond een daling van de koopkracht”, zegt Coens.

Dat zou zich kunnen vertalen in besparingen, bijvoorbeeld op wagens. Van de 2,5 miljoen wagens die vorig jaar de Zeebrugse haven passeerden, hadden er liefst 1 miljoen Groot-Brittannië als bestemming. Daarnaast gaat ook veel textiel en voeding via de haven van Zeebrugge over het Kanaal.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio