Prijs voor appartement op zeedijk stijgt voor het eerst in drie jaar

We willen weer zicht op zee, maar enkel in nieuwe flat

De prijs voor een appartement op de zeedijk is voor het eerst in drie jaar opnieuw gestegen.

Op het eerste gezicht goed nieuws voor eigenaars, maar het zijn vooral de nieuwe en gerenoveerde flats die het goed doen. Appartementen uit de jaren 60 of 70, en dat zijn er heel wat, zijn net goedkoper geworden. “Er zijn gewoon te veel kosten aan”, zegt notaris Bart Van Opstal.

Jens Vancaeneghem

Goed nieuws voor wie een appartement bezit aan de kust. De gemiddelde prijs is er gestegen met 2 procent, en zelfs met 3 procent op de zeedijk. Terwijl een flat met zicht op zee 315.000 euro waard was in 2014, kostte die een jaar later al 325.000 euro. Dat leren cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

“Door de lage rente kunnen mensen goedkoper lenen en dat vertaalde zich in een groeiend aantal transacties aan de kust. We zien een stijging met 9,9 procent”, zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Federatie. “Zo’n toename in één jaar is heel uitzonderlijk.”

Toch zijn het vooral de nieuwbouw- en gerenoveerde appartementen die het goed doen. “En dan spreken we uiteraard over een hogere prijsklasse. Het hoge aantal verkopen in die categorie duwt het gemiddelde omhoog”, zegt Van Opstal. “De kopers zijn mensen met een groot budget die beseffen dat hun geld op het spaarboekje niets opbrengt. Ze willen een investering doen, maar zonder onverwachte kosten op korte termijn.”

Betonrot

De oudere appartementen daarentegen raken amper aan de man. Aan de kust staan heel wat flats die dateren uit de jaren zestig en zeventig, maar daar zijn dus een heleboel kosten aan. “Zoals gevelrenovatie, verwarmingsinstallaties die vervangen moeten worden, betonrot, enzovoort. Dat drukt de prijzen, want kopers calculeren die extra kosten in”, zegt Van Opstal.

Dat blijkt ook als we naar de mediaanprijs van een flat op de dijk kijken, dus het middelste getal als je alle prijzen van klein naar groot ordent. Die mediaanprijs is net gedaald met 3,8 procent in een jaar tijd, tot 250.000 euro.

Een flat aan de oostkust is overigens stukken meer waard dan aan de westkust. In De Panne, waar een overaanbod is, daalde de prijs met 4,5 procent. En in Knokke steeg die met 3,5 procent. Daar betaal je nu 532.000 euro voor een flat.

Is het dan nog een goed idee om te investeren in een appartement aan de kust? Volgens Van Opstal wel:

“Als je de prijs op lange termijn bekijkt, los van de mindere jaren 2013 en 2014, dan hebben de flats nog steeds een mooie meerwaarde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie