"Zelfbeeld bij vrouwen lager dan ooit"

© Shutterstock

Het gaat niet goed met het zelfbeeld van heel wat vrouwen overal ter wereld. Cosmeticaproducent Dove maakte voor de derde keer zijn Global Beauty Report bekend en de cijfers liegen er niet om. Zo geeft negen op de tien van de vrouwen toe dat ze zou stoppen met eten om zich beter over zichzelf en haar lichaam te voelen. En dat is lang niet het enige verontrustende.

flb

Hoewel er in de mode-industrie meer aandacht komt voor diversiteit en er steeds vaker verhalen opduiken van vrouwen die pleiten voor een positiever zelfbeeld, blijkt er nog een lange weg te gaan wat het zelfvertrouwen van vrouwen betreft. Om tot die conclusie te komen publiceerde Dove na in 2004 en 2010 nu in 2016 voor de derde keer zijn Global Beauty Report waarbij het 10.500 vrouwen uit 13 landen bevraagt. En de cijfers gaan niet de goede richting uit, zo blijkt.

In het rapport duiken enkele opvallende getallen op. Zo geeft 85 procent van de vrouwen en 79 procent van de meisjes aan dat ze soms niet deelnemen aan belangrijke activiteiten (tijd doorbrengen met geliefden, op sollicitatiegesprek gaan of naar een nieuwe sportclub gaan) omdat ze zich onzeker voelen over hoe ze er uitzien. Zeven op de tien geeft toe dat ze haar mening soms niet durft zeggen omdat ze niet blij is met haar looks. Negen op tien eet stopt soms met eten om er beter uit te zien en wil daarbij haar gezondheid op het spel zetten.

Grote verschillen per landOndanks de volgens Dove algemene tendens van een laag zelfbeeld zijn de verschillen tussen de 13 landen nog behoorlijk groot. Zo is slechts 8 procent van de Japanse vrouwen blij met haar lichaam. Bij de Britten bedraagt dat 20 procent en diegene met het meeste zelfvertrouwen zijn de Zuid-Afrikaanse met 64 procent.

Media aanpakken"De resultaten mogen dan wel verontrustend zijn, verrassend zijn ze niet helemaal gelet op de toenemende druk waarmee vrouwen en meisjes vandaag af te rekenen krijgen", zegt professor Nancy Etcoff van Harvard Medical School. "Die problemen moeten worden aangekaart en we moeten ijveren voor een verandering in hoe vrouwen en hun uiterlijk geportretteerd worden in de media."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer