Burgerinitiatief Opwijk 2040 kuist de (zit)banken op

Burgerinitiatief Opwijk 2040 kuist de (zit)banken op

Yoni Van den Eede en Lieve Jacobs willen de banken opkuisen. Foto: ego

Opwijk -

‘Opwijk 2040” is een pas opgericht burgerinitiatief dat van Opwijk een duurzamere gemeente wil maken. Niet alleen op ecologisch, maar ook op sociaal, economisch en cultureel vlak. Eerste actie is de “banken opkuisen” en zelf “bankdirecteur” worden.

Enkele enthousiastelingen zijn met een denktank en een doe-platform begonnen dat Opwijk wil veranderen buiten de traditionele politiek om. “We willen dat de mensen weer buiten komen, met elkaar praten, elkaar beter leren kennen en van gedachten wisselen”, zeggen initiatiefnemers Lieve Jacobs (36) en Yoni Van Den Eede (38).

De eerste concrete actie van het burgerinitiatief is meteen symbolisch: “We kuisen de banken op!”, melden ze. Waarmee niet de financiële instellingen bedoeld worden, maar wel het veertigtal zitbanken in Opwijk.“Die banken waren vroeger heuse ontmoetingsplaatsen. Nu zijn ze hoe langer hoe meer verlaten. We willen ze weer klaar zetten om elkaar van de zomer geregeld te ontmoeten.”

Opwijk 2040 wil onafhankelijk zijn van politici. Al mogen die wel aansluiten. “Maar dan moeten wij erover waken dat ze ‘Opwijk 2040’ niet politiek recupereren.”

INFO

www.Opwijk2040.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio