LIVE. Dodental loopt op tot 42, zeker 239 gewonden

Er zijn al minstens 42 dodelijke slachtoffers geteld na de zelfmoordaanslagen op de Atatürk-luchthaven in Istanbul. Dat bevestigt de Turkse premier. Eerst was er sprake van meer dan 100 gewonden, maar die balans werd woensdag bijgesteld naar 239 gewonden.

De aanslag lijkt het werk van Islamitische Staat (ISIS), onder meer doordat de explosies plaatsvonden op de plaats waar de internationale vluchten vertrekken. Maar voorlopig werd de aanslag nog niet opgeëist.

Drie kamikazes openden eerst het vuur met een aanvalsgeweer en bliezen zich daarna op, bevestigt Turks premier Binali Yildirim.

 

 

 


 

 

Een van de aanvallers van de luchthaven van Istanbul schoot willekeurig in het rond, voordat hij zichzelf opblies. Dat verklaarde ooggetuige Paul Roos aan het persagentschap Reuters.

23 Turken en 13 buitenlanders bij doden

Eerst was er sprake van 36 doden en 147 gewonden, maar die balans is woensdag bijgesteld naar 42 doden en 239 gewonden. Een Turkse functionaris meldt dat daar zeker 23 Turken en 13 buitenlanders bij zijn. 

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zijn er voorlopig nog geen aanwijzingen van Belgische slachtoffers. 

Gewonden met bagagekarretjes afgevoerd

Foto's die reizigers op Twitter plaatsten maken duidelijk hoe groot de ravage was. Reizigers maakten ook filmpjes met hun smartphone van de angstige momenten na de explosies. Veel mensen verstopten zich in de winkels van de luchthaven. Gewonden werden met bagagekarretjes naar buiten gebracht, en door taxi’s weggevoerd.

President Tayyip Recep Erdogan heeft dinsdagavond met verschillende ministers een spoedvergadering gehouden in de hoofdstad Ankara, en eerste minister Benali Yildirim is meteen na de aanslag naar Istanboel vertrokken.

De luchthaven Ataturk is het belangrijkste vliegveld van Istanbul. Er vertrekken dagelijks meer dan een miljoen passagiers.

Oproep

Het Nieuwsblad zoekt getuigen in Istanbul. Bent u aanwezig op de luchthaven of kent u mensen die vanavond op de luchthaven waren? Contacteer dan onze redactie via oproep@nieuwsblad.be .

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees