Tripje naar Engeland plots veel goedkoper

Tripje naar Engeland plots veel goedkoper

Foto: AFP

De Britse toeristische sector wrijft zich in de handen na de Brexit: door de daling van het pond wordt het Verenigd Koninkrijk plots een pak aantrekkelijker voor toeristen. Maar voor Vlaamse bedrijven die hun koekjes, tapijten of machines over het Kanaal willen slijten, breken zorgwekkende tijden aan.

Het Britse pond steeg gisteren lichtjes, weg van de bodemkoers van eergisteren. Maar tegenover vorige week is hij toch met meer dan zeven procent gezakt. Daardoor is Groot-Brittannië plots een pak minder duur voor citytrips en zomerreizen. “En de prijzen ter plaatse zijn voorlopig nog niet meegestegen met de nieuwe koers van het pond. Wie er nu dus gaat shoppen, kan stevig profijt doen”, zegt hoofdeconoom Peter Vanden Houte (ING).

“De kans is groot dat het pond nog verder keldert”, zegt Vanden Houte. “Britse bedrijfsleiders gaan beginnen te bezuinigen. Om een krimp van de economie tegen te gaan, zal de centrale bank de rentevoeten wellicht laag houden, waardoor het pond enkel maar verder kan zakken.”

Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel. De Britse kranten worden overspoeld met vragen van lezers die willen weten hoeveel duurder hun vakantie naar Spanje wordt. En ook voor EU-bedrijven die exporteren naar het VK, is het goedkope pond geen goede zaak. Belgische koekjes, bier, tapijten, gordijnstoffen en machines zijn daar plots een pak duurder, tenzij de uitvoerder geld gaat verliezen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees