Op deze twee zaterdagen reist u best niet naar of vanuit Frankrijk

Op deze twee zaterdagen reist u best niet naar of vanuit Frankrijk

Foto: AFP

De grote vakantie staat voor de deur en dat betekent dat heel wat landgenoten op reis vertrekken. Omdat autovakanties populair blijven, betekent dat ook dat we massaal in file staan. Voor Frankrijk zal de topperiode tussen 16 juli en 15 augustus liggen, weet VAB.

Het eerste weekend verwacht VAB weinig problemen op de Europese wegen. Volgens de VAB-verkeersprognose zal het enkel druk worden aan de Gotthardtunnel. De reden is simpel, de meeste Vlamingen vertrekken pas met de start van het bouwverlof of de tweede helft van juli. Daarom is de periode tussen 16 juli en 15 augustus de drukste periode op de Europese snelwegen.

Wie richting of via Frankrijk reist, moet twee dagen in het oog houden. Hoewel de wissel tussen juli en augustus in een weekend valt, zou de eerste zaterdag van augustus wel eens de drukste kunnen zijn op de Europese wegen. Vorige zomer sneuvelde op die dag bijna het filerecord in Frankrijk en werd dat dus de drukste dag van de hele zomervakantie. De twee zwarte zaterdagen liggen dit jaar op zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus. Wil je de files vermijden, dan vertrek je dus beter op een andere dag op reis.

Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om vakantie te nemen tijdens een minder drukke periode. Gezinnen met studerende kinderen, werknemers met opgelegde vakantieperiodes moeten dus op een andere manier de drukte op de weg vermijden. Dat kan door ’s nachts te rijden, een minder drukke route te nemen, of in de drukke periode op een werkdag te vertrekken.

Wie toch in het weekend wil vertrekken, volgt best volgende tips:

Wie op een vrijdag wil vertrekken doet dat best zo vroeg mogelijk. Je moet dan wel rekening houden met de ochtendspits rond grote steden. Normaal gesproken zou je tot 16.00 uur probleemloos moeten kunnen rijden, daarna begint immers de avondspits. Wel moet je rekening houden met het vrachtwagenverbod dat tijdens de zomermaanden in vele Europese landen geldt, waardoor veel vervoersfirma’s al het mogelijke doen om nog voor vrijdagavond terug thuis te zijn.

Wie op zaterdag wil vertrekken, wacht best tot na het middaguur. Vanaf 14u is het heel wat rustiger op de wegen. Zo kom je op de knelpunten aan als de grootste verkeershinder daar weg is. Wie terugkeert op een zaterdag, maakt best een berekening wanneer hij of zij aan zijn eerste knelpunt is. De files in de terugkeerrichting beginnen meestal rond 10u en duren tot 16u of 17u.

Wie op zondag naar zijn reisdoel afreist, kiest meestal voor een rustige dag. Alleen wie terugkeert moet rekening houden met drukker verkeer op zondagnamiddag tussen 16u en 20u. Dit heeft te maken met de terugkeer van de dagjesmensen en weekendtoeristen. Vanaf 22u begint ook het vrachtverkeer terug op gang te komen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S