Hoe veilig is uw vakantiebestemming? Dit zijn (on)gevaarlijkste landen ter wereld

Met de zomervakantie voor de deur zijn duizenden Belgen weer volop bezig met hun reis naar het buitenland. Maar hoe veilig zijn die reisbestemmingen. Als u op vakantie gaat naar een van deze landen, zit u alvast goed, want dit zijn volgens een internationale rangschikking de meest veilige landen ter wereld.

LEES OOK. Hoe veilig zijn de populaire vakantiebestemmingen van de Belgen?

De aanslag op de luchthaven van Istanbul , net geen 100 dagen na de aanslagen in Brussel , heeft nogmaals getoond dat de terreurdreiging overal om de hoek lijkt te loeren. Het toerisme in ons land en Frankrijk kreeg al klappen na de aanslagen. Ook Tunesië, Egypte en Turkije merken een terugval in toeristen in hun land. Steeds meer mensen laten die bestemmingen links liggen en gaan bewust op zoek naar een regio die op nog geen enkele manier te maken heeft gehad met terreur.

Hoe veilig is uw vakantiebestemming? Dit zijn (on)gevaarlijkste landen ter wereld

Het Instituut voor Economie en Vrede publiceerde onlangs de GPI-rangschikking . Dat is een lijst van de meest veilige landen op basis van meerdere factoren. Al voor het zesde jaar op rij voert IJsland die rangschikking aan, gevolgd door Denemarken en Oostenrijk. Het zijn landen die bijvoorbeeld lage moordcijfers hebben, weinig grensconflicten kennen of betrokken raken in internationale conflicten, landen die een vredevolle democratie hebben, die lage geweldcijfers hebben of die een lage import van wapens hebben. De terreurdreiging is er ook heel laag of onbestaande.

18e plaats voor België

Nieuw-Zeeland staat op plaats nummer 4. Portugal, Tsjechië, Zwitserland, Canada, Japan en Slovenië vervolledigen de top 10. België staat op een 18e plaats in de lijst .

Het zal niet verbazen dat Syrië helemaal onderaan staat. Ook Zuid-Soedan, Irak, Afghanistan, Somalië en Jemen scoren heel slecht.

Hoe veilig is uw vakantiebestemming? Dit zijn (on)gevaarlijkste landen ter wereld

Vrij van conflict

Volgens de GPI is de wereld bovendien globaal een meer gevaarlijke plaats geworden in vergelijking met het jaar voordien; door terrorisme, de crisis in het Midden-Oosten, door het uitblijven van een oplossing van de vluchtelingencrisis,... In vergelijking met 2008 is de wereld er 2,44 procent minder vredig op geworden. Slechts 10 landen kunnen als echt vrij van conflict beschouwd worden; het zijn landen die op geen enkele manier, niet intern of extern, met een conflict te maken hebben. Het gaat daarbij om Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.

Hoe veilig is uw vakantiebestemming? Dit zijn (on)gevaarlijkste landen ter wereld
Foto: GPI
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees