Waarom ISIS de aanslag op de luchthaven van Istanbul niet opeist

De aanslag van dinsdagavond in Istanbul waarbij 41 doden vielen, draagt “de stempel” van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft CIA-directeur John Brennan woensdag in Washington gezegd. Ook de Turkse autoriteiten, waaronder de premier en minister van Binnenlandse Zaken, wezen eerder al in de richting van ISIS. Toch heeft de terreurgroep de aanslag (nog) niet opgeëist.

De “afschuwelijke aanslag op de internationale luchthaven van Istanboel, waarbij tientallen mensen omkwamen en veel meer mensen gewond raakten, draagt zeker de stempel van het verderf van ISIS”, aldus Brennan. Hij waarschuwde ook dat de Verenigde Staten niet beschermd zijn tegen aanslagen van jihadisten.

Eerder had president Barack Obama ook al gesuggereerd dat de aanslag het werk kon zijn van de jihadistische groep, en kort na de aanslag had de Turkse premier Binali Yildirim ook al verklaard dat er aanwijzingen waren dat Daesh, het Arabische acroniem van ISIS, achter de aanslag zit.

Waarom ISIS de aanslag op de luchthaven van Istanbul niet opeist
Foto: AFP

En toch eist ISIS de aanslag niet op. Toen de terreurgroep in Brussel en Zaventem bommen liet ontploffen op 22 maart, kwam er vrijwel meteen een opeising van Islamitische Staat. Ook bij de aanslagen in Parijs in november was dat het geval.

SYMPATHISANTEN IN TURKIJE. “In het merendeel van de gevallen, misschien wel in alle gevallen, heeft ISIS de aanvallen die ze in Turkije heeft uitgevoerd niet opgeëist”, zegt Brennan. “De jihadisten voeren dergelijke aanvallen mogelijk uit om een signaal te sturen naar onze Turkse bondgenoot, maar willen op hetzelfde moment mogelijk bepaalde individuen in Turkije te vriend houden, die ze mogelijk aan hun kant willen krijgen.”

In bepaalde lagen van de Turkse bevolking zijn er namelijk sympathisanten voor ISIS. Maar als ISIS de aanslag (meteen) zou opeisen, wordt die groep gedwongen om te kiezen tussen hun vaderland en ISIS. En zo kan de terreurgroep heel wat sympathisanten verliezen. ISIS lijkt een signaal aan Europa te willen geven door toe te slaan in het land dat voor de terreurgroep een belangrijke schakel vormt tussen het Westerse Europa en Syrië, zonder de sympathisanten van hun groep te hard tegen de borst te stoten.

Waarom ISIS de aanslag op de luchthaven van Istanbul niet opeist
Foto: REUTERS

GROTERE AANVAL OP ISIS VIA NAVO. Daarnaast is het feit dat Turkije lid is van de NAVO ook een mogelijke reden. Indien ISIS de aanslag opeist, heeft Turkije een (extra) aanleiding om de hulp van de andere NAVO-leden in te roepen om te strijden tegen de terreurgroep, in het kader van afspraken rond wederzijdse verdediging en samenwerking. Dat zou betekenen dat ISIS door een nog grotere groep landen zal worden aangevallen.

SALAH ABDESLAM. Tenslotte speelt mogelijk ook Salah Abdeslam een rol. Bij de aanslagen in Parijs liet Abdeslam zijn bommengordel niet ontploffen. In de boodschap waarin de aanslagen in de Franse hoofdstad werden opgeëist, werd toen ook een aanslaglocatie vermeld waar niets gebeurd was: de plaats waar Salah Abdeslam zijn bommengordel had moeten doen ontploffen.. De boodschappers wisten toen nog niet dat de terrorist zijn opdracht niet had uitgevoerd en dat hij dus nog leefde. Hierdoor ‘verklapten’ de boodschappers van ISIS per ongeluk dat er nog een extra dader was en waar die had moeten toeslaan. Mogelijk is ISIS extra voorzichtig met het opeisen van aanslagen om te vermijden dat er opnieuw belangrijke info verklapt wordt.

LEES OOK. Alles over de aanslag in Istanbul

Waarom ISIS de aanslag op de luchthaven van Istanbul niet opeist
Foto: EPA
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees