Medeplichtige van Abdeslam in beschuldiging gesteld en opgesloten in Frankrijk

Medeplichtige van Abdeslam in beschuldiging gesteld en opgesloten in Frankrijk

Foto: Bron: BFMtv

Hamza Attou, een Belg van 22 jaar die ervan verdacht wordt Salah Abdeslam te hebben geholpen bij zijn vlucht na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, werd donderdag in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld en in de gevangenis opgesloten. Attou werd op 14 november in Brussel opgepakt en woensdag overgeleverd aan Frankrijk.

Attou wordt in Frankrijk enkel verdacht van heling van misdadigers, een misdrijf waarvoor hij zes jaar cel riskeert. Bij een eventuele veroordeling komt hij zijn celstraf terug uitzitten in België.

Hamza Attou werd opgepakt op zaterdag 14 november, samen met Mohamed Amri (27). Volgens hun advocaten werden de twee mannen in de nacht van 13 op 14 november opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie maar niet tegengehouden.

Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, terwijl waarna Hamza Attou een derde verdachte, Ali Oulkadi, belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen. Oulkadi haalde beide mannen, Attou en Abdeslam, daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Salah Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf daarbij had opgeblazen. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek. Attou werd nog diezelfde zaterdag opgepakt, net als Mohammed Amri.

In België verdacht van deelname aan terroristische activiteiten

Hamza Attou werd door de onderzoeksrechter in België in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 131 moorden in een terroristische context. Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen de man. Daaruit bleek dat Frankrijk Attou enkel verdenkt van heling van misdadigers en niet van terroristische moorden.

Attou verzette zich tegen zijn overlevering maar de raadkamer zette daarvoor toch het licht op groen, weliswaar op voorwaarde dat Attou in Frankrijk enkel zou vervolgd worden voor de misdrijven die in het EAB vemeld waren, en dat hij bij een eventuele veroordeling zijn celstraf komt uitzitten in België.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S