Jongen (10) weegt 192 kilogram: “Zo kan het niet langer”

Jongen (10) weegt 192 kilogram: “Zo kan het niet langer”

Foto: rr

De tijd dringt voor Arya Permana. De tienjarige jongen weegt namelijk 192 kilogram en lijdt aan morbide obesitas. Hij heeft dus dringend een behandeling nodig, alleen kunnen zijn ouders dat niet betalen ...

Door zijn overgewicht moest Permana noodgedwongen stoppen met school en kan hij ook niet langer wandelen. Zijn ouders vinden ook geen gepaste kleren meer, waardoor de jongen een doek om zijn middel moet binden om enkele lichaamsdelen te bedekken.

Maar ondanks zijn problematische situatie, bleef de jongen vijf maaltijden per dag eten. “Mijn zoon blijft maar verdikken. Ik ben echt bezorgd om zijn gezondheid”, klinkt het bij de moeder Rokayah Somantri (35). “Hij is altijd vermoeid en klaagt over kortademigheid. En als hij niet eet, dan slaapt hij. Mijn zoon heeft de klok rond bijstand nodig.” De jongen lijdt aan morbide obesitas en zijn leven is stilaan in gevaar.

Gezond

Nochtans woog Permana bij zijn geboorte slechts 3,2 kilogram. Een normaal gewicht dus. Maar toen hij twee jaar was, woog hij plots abnormaal veel voor zijn leeftijd. Voor de ouders niets om zich zorgen over te maken: “fijn om hem zo gezond te zien”, dachten ze.

“Maar na een aantal jaren begon het ons op te vallen dat we de controle verloren over zijn lichaamsgewicht, en dat er medische hulp nodig was”, aldus Rokayah.

Jongen (10) weegt 192 kilogram: “Zo kan het niet langer”
Foto: rr

Duur

De ouders namen hun zoon mee naar verschillende dokters, maar niemand kon iets abnormaal vaststellen. “Ze gaven ons het advies om naar betere ziekenhuizen te gaan, voor het geval we extra raad nodig hadden”, zegt vader Ade Somantri (45). Maar met een maandloon van amper 120 euro kan hij zich dat niet veroorloven.

“Ik ben maar een arme landbouwer en ik heb het echt moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik moet zelfs geld lenen om eten te kopen voor mijn zoon. Uiteraard, want ik kan hem niet laten sterven. Toch hoop ik mijn zoon op een dag normaal te kunnen zien.”

Dieet

De ouders, die ten einde raad zijn, hebben hun zoon intussen op een dieet geplaatst van bruine rijst. “Geen enkele moeder wil haar kind uithongeren, maar dit is echt noodzakelijk. Ik ben niet zeker of het zal helpen, maar dit is het enige wat we kunnen doen om zijn overgewicht te bestrijden”, besluit de moeder.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees