"Wat ik tijdens 9/11 gefilmd heb, heeft me mijn vrijheid gekost”

"Wat ik tijdens 9/11 gefilmd heb, heeft me mijn vrijheid gekost”

Uren nadat twee vliegtuigen zich in de toren van het World Trade Center in New York boorden, kreeg een Amerikaanse fotograaf onbeperkte toegang tot Ground Zero. Wat hij toen zag, heeft zijn leven veranderd: “Dit heeft me mijn vrijheid gekost.”

Kurt Sonnefeld werkte voor het Federal Emergency Management Agency (FEMA), het federale bureau voor rampenbestrijding van het Amerikaanse Departement van Binnenlandse Veiligheid, op het moment van de aanslagen op 11 september 2001. Het bureau staat onder andere in voor de coördinatie van de eerste hulp op rampplekken.

Sonnefeld werd ook naar de Twin Towers, of wat er van overbleef, gestuurd. Met een digitale camera in de hand moest hij alles wat hij zag filmen. De bedoeling was dat de beelden de verwoestingen zou documenteren. Maar Sonnefeld heeft dat beeldmateriaal uiteindelijk nooit afgeleverd.

Ground Zero

Vanaf dat moment veranderde het leven van de toen 39-jarige Sonnefeld drastisch, hij is uiteindelijk moeten vluchten.

Het begon met de dood van zijn vrouw Nancy een paar maanden na de aanslagen. Zijn echtgenote werd op nieuwjaarsdag 2002 met een schotwonde aan de achterkant van haar hoofd teruggevonden op een zetel in het huis van het koppel in Denver. Toen de politie het huis wilde betreden, hoorden ze Sonnefeld zeggen “Ik kan niet geloven dat ze zichzelf neerschoot”. Sonnefeld had duidelijk gedronken, zo bleek uit het politierapport nadien, en hij had bloed op zijn handen. De vrouw, die gekleed was in rode lingerie, ademde nog amper. De 36-jarige vrouw werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar ze stierf de volgende ochtend. Niet veel later werd er in de slaapkamer van het koppel een afscheidsbrief gevonden. “Wat is er uiteindelijk nog mooi behalve de dood en de liefde. Kurt, zoek aub hulp”. Het woord ‘liefde’ was doorgehaald in het citaat van Walt Whitman.

Op het pistool zaten vingerafdrukken van de echtgenote van Sonnfeld. Toch werd hij door de politie meegenomen. Hij werd beschuldigd van moord op zijn echtgenote en zou in juni 2002 voor de rechter moeten komen. Maar nog voor het proces begon, werd de aanklacht plots ingetrokken.

Wegvluchten

Toch besloot Sonnefeld weg te vluchten. Hij had het gevoel dat het niet de laatste keer zou zijn dat de politie hem vragen zou stellen over de dood van zijn vrouw. Zijn instincten waren alleszins juist: in 2003 kwam er opnieuw een aanhoudingsbevel. Maar pas toen de politie bij Sonnefeld langs wilden gaan om hem op te pakken, beseften ze dat de man was weggevlucht.

Kurt Sonnefeld

Bijna vijftien jaar later is de intussen 54-jarige Sonnefeld nog steeds op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten in Argentinië. Daar ontmoette hij een vrouw metwie hij trouwde en twee kinderen kreeg. Amerika vraagt om zijn uitlevering, maar Argentinië weigert dat; onder andere omdat het land tegen de doodstraf is, en dat een straf is die Sonnefeld in Amerika boven het hoofd hangt.

Officieel wil de overheid van de Verenigde Staten hem terug wegens de “moord op zijn echtgenote”, maar zelf gelooft hij dat hij gezocht wordt omwille van de dingen die hij gezien heeft toen hij naar Ground Zero werd gestuurd.

“Zwijgen opleggen”

Sonnefeld deed zijn verhaal aan een reporter van het magazine GQ, die daarvoor naar Argentinië trok. “Ze willen me het zwijgen opleggen voor wat ik onder World Trade Center 6 heb gezien”, vertelt hij. “Ik zag er bewijzen dat het kabinet van toenmalig president Bush zelf betrokken was bij die aanslagen van 11 september.”

Maar wat zag Sonnefeld dan? Onder World Trade Center 6 vond Sonnefeld een leeggemaakte kelder. Onder World Trade Center 4 lag bijna duizend ton goud en zilver, achter een nog intacte deur waar iemand had geprobeerd zich toegang toe te verschaffen. “En World Trade Center 7 stortte in 6,5 seconden gewoon in, terwijl het gebouw geen structurele schade had opgelopen van de terreuraanslagen. Ik ben er zeker van dat de overheid wist dat er aanslagen zouden komen en dat ze die gewoon maar hebben laten gebeuren. Meer nog: ze verleenden er hun medewerking aan. De aanslagen van 9/11 gebeurden niet zoals dat de Commissie ons willen doen geloven. Wat ik er allemaal zag, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn vrijheid kwijt ben”

“Nancy doodde Nancy”

Intussen beweren celgenoten die bij Sonnefeld in de cel zaten toen hij in voorhechtenis zat, dat hij zou hebben toegegeven dat hij zijn echtgenote Nancy zou hebben vermoord. “Maar ik zweer het op het hoofd van mijn kinderen en op alles wat mij dierbaar is dat ik Nancy niet vermoordde”, zegt hij aan GQ. “Ze heeft zelfmoord gepleegd omdat ze geen toekomst meer zag met mij door mijn drugsverslaving. Ze had het eerder al over zelfdoding Ik doodde haar niet. Nancy doodde Nancy.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees