Bankkaart, kredietkaart of cash: wat neemt u het best mee op reis?

Als u gaat shoppen in het buitenland, denkt u toch beter twee keer na welke kaart u het best bovenhaalt. Foto: Photo News

Ik ga op reis en ik neem mee: mijn bankkaart. Of toch mijn kredietkaart? Bij nader inzien beter allebei. Want afhankelijk van waar u uw vakantie doorbrengt – binnen of buiten de eurozone – en wat u wilt doen – betalen of geld uit de muur halen – blijkt nu eens de ene dan weer de andere de meest interessante optie.

Welke kosten betaalt u bij uw bank? Dat leest u hier.

“Belgen hebben vaak nog de slechte gewoonte om veel cash mee te nemen op reis. Dat is niet alleen onveilig, het is ook nog eens duurder voor wie buiten Europa reist en vreemde valuta laat omwisselen”, zegt Wouter Vander­heere, zaakvoerder van TopCompare.be. Nochtans heeft zo goed als elke Belg tegenwoordig een bankkaart en wellicht ook een kredietkaart van het type Visa of Mastercard op zak. Alleen haalt slechts 44 procent van de Belgische toeristen zijn kredietkaart ook in het buitenland boven om te betalen.

Topcompare.be vergeleek welke ­kosten alle banken die in ons land ­debet- en kredietkaarten aanbieden, aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland betalen of geld uit de muur halen. “Binnen Europa kunt u altijd gratis betalen met uw bank- of kredietkaart, terwijl de bankkaart de goedkoopste manier is om geld uit de muur te halen”, zegt Vanderheere.

“Buiten de eurozone geeft u voor het betalen het best de voorkeur aan uw kredietkaart, al zijn de verschillen in de kosten met een debetkaart klein. ­Kredietkaarten bieden bovendien het extra voordeel dat het geld pas tegen het einde van de maand van uw ­re­kening gaat, zonder intresten, en dat u soms ook nog andere voordelen ­geniet, zoals een reisverzekering.”

Wisselkoersrisico

Geld afhalen buiten de eurozone met uw krediet- of bankkaart is altijd een stuk duurder, zo waarschuwt Vanderheere. “Doorgaans is dat het goedkoopst met uw bankkaart, maar helaas aanvaarden niet alle buitenlandse ­betaalterminals onze Bancontact/Maestro-kaarten. Hoe dan ook bent u buiten de eurozone door de band ­genomen goedkoper af met uw bank- of kredietkaart dan met vreemde valuta die u al dan niet ter plaatse hebt ­gewisseld en waarbij u nog eens het wisselkoersrisico loopt op de centen die u niet hebt uitgegeven.”

Binnen de eurozone

Betalen in de eurozone is zowel met bank- als kredietkaart gratis. De kredietkaart heeft wel als voordeel dat het geld pas tegen het einde van de maand van uw rekening gaat.

Geld afhalen met een bankkaart is doorgaans ook gratis. Enkel de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC en Record Bank rekenen een kleine bijdrage die varieert tussen 10 en 70 cent per geldopname buiten het eigen bankautomatennetwerk.

Gebruikt u toch uw kredietkaart om geld uit de muur te halen, dan hangt daar altijd een prijskaartje aan vast. De ene bank vraagt een vast bedrag per transactie (2,50 euro bij Deutsche Bank bijvoorbeeld), andere rekenen een bepaald percentage aan (KBC bijvoorbeeld 1 procent, met een ­minimum van 5 euro), nog andere kiezen voor een combinatie (2,50 euro + 2 procent bij Bank Nagelmackers bijvoorbeeld).

Buiten de eurozone

Betalen buiten de ­eurozone is niet per se duurder met een kredietkaart dan met een bankkaart. En dat is goed nieuws, want u kunt met uw kredietkaart bij veel meer handelaars en aan veel meer betaalterminals terecht dan met uw bankkaart. Behalve een transactiekost (een vast bedrag of een percentage) rekenen de banken ook nog wisselkosten aan, die sterk kunnen variëren.

Één tip voor klanten van Argenta: als de winkel of terminal een bankkaart aanvaardt, maak daar dan gebruik van, want Argenta rekent geen kosten aan.

Geld afhalen buiten de eurozone is niet ­goedkoop, maar wel doorgaans het goedkoopst met een debetkaart. Neem nu een klant van Bpost: als die met zijn bankkaart geld afhaalt, kost hem dat 2,50 euro + 1,5 procent, met zijn Bpost-kredietkaart kost hem dat 5,50 euro + 2,50 procent. Alleen moet u dan wel een bankautomaat zien te vinden die uw debetkaart aanvaardt, zo niet zit er niets anders op dan uw kredietkaart te gebruiken.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees